Wednesday, August 5, 2009

MTUC- Anti ISA, hak orang ramai turun berhimpun di jalan raya

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menegaskan memang menjadi hak orang ramai turun berhimpun di jalan raya apabila memorandum bantahan mereka tidak dilayan oleh kerajaan.

Setiausaha Agung MTUC, G Rajasekaran berkata,”kerajaan wajib menjaga ketenteraman awam tetapi tidak boleh menafikan hak orang ramai berhimpun dan berarak. Tiada alasan kerajaan menggunakan kekasaran melampau terhadap peserta perhimpunan aman", katanya ketika menyentuh perarakan pada Sabtu lalu bagi menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). (malaysiakini.com)

Tidak dinafikan dengan cakap Rajasekaran, bercakap memang mudah, apa lagi kalau yang bercakap itu datang dari individu yang pro pembangkang.

Tidak dinafikan juga MTUC sering mengadakan himpunan-himpunan halal dan haram untuk membela nasib pekerja-pekerja yang dirasakan tidak mendapat layanan adil dari majikan.

Tetapi, adakah Rajasekaran sedar, apa bezanya perhimpunan anjuran MTUC dengan GMI ?

Himpunan haram GMI telah didalangi ketua-ketua pakatan rompak (DAP,PKR,PAS), demonstrasi yang GMI yang didalangi pakatan rompak ini lebih berniatkan kepada menghuruharakan ketenteraman awam.

Keseluruhan pengikut-pengikut demonstrasi GMI terdiri dari fanatic-fanatik pembangkang yang beremosi kebencian kepada kerajaan akibat hasutan dalang-dalang yang bernafsu tinggi untuk menguasai Negara dan sebahagian besarnya diperdaya serta diupah pihak-pihak tertentu untuk menyertai demonstrasi. Apa lagi dalang-dalang GMI memperdaya serta menggunakan kanak-kanak dan remaja bawah umur untuk menyertai demonstrasi.

Boleh diandaikan, himpunan GMI lebih menjurus kepada niat untuk keganasan jika pihak berkuasa seperti Polis-FRU tidak bertindak untuk mengamankannya.

Perhimpunan haram GMI juga dilihat lebih kepada himpunan politik pembangkang yang mencari kesempatan untuk memburuk-burukkan kerajaan UMNO-BN, lebih kepada meraih simpati masyarakat untuk menutup kepincangan, penyelewengan ketua-ketua pakatan rompak (DAP,PKR,PAS). Lebih-lebih lagi bagi mengalih tumpuan kemungkaran Anwar Al Juburi……….

Mengapa ISA perlu sangat dimansuhkan ?

ISA kejam kepada manusia-manusia yang berniat mengancam keselamtan negara, sebaliknya ISA perlu dikekalkan bagi rakyat yang cintakan keharmonian Negara.

Apakah ISA kejam jika hendak dibandingkan kekejaman pengganas membunuh rakyat yang tidak berdosa macam di Indonesia ?

Mengapa pakatan rompak (DAP,PKR,PAS) tidak menghimpun orang ramai mengadakan demonstrasi menentang kekejaman kumpulan Al Ma’unah merompak, merampas senjata Angkatan Tentera serta membunuh dua anggota keselamatan yang dikenakan tahanan ISA ?

Apa yang jelas, demonstrasi GMI lebih kepada himpunan politik pakatan rompak untuk melindungi kepincangan, penyelewengan jahat dalang-dalang yang merasakan rakyat mula sedar akan penipuan mereka.

Rajasekaran dan MTUC perlu melihat dari beberapa sudut sebelum mengeluarkan kenyataan………….. perjuangkan nasib pekerja-pekerja yang menjadi ahli-ahli MTUC dari tekanan majikan-majikan yang mementingkan keuntungan dari memikirkan kebajikan pekerja. Kalau di lihat dan renung, ramai majikan-majikan seperti ini yang berdiri di belakang pakatan rompak ni……..


1 comment:

  1. http://pkrpasdap.blogspot.com

    mana boleh adakan demonstrasi di jalan. buat kat stadium lah...

    ReplyDelete

Kalau anda sudi komen, silakan, tapi dengan penuh tanggungjawab...... terima kasih di atas komen anda..