Sunday, August 23, 2009

1 MALAYSIA – Iklan DIGI meragukan

dari blog Media Cyber

Baru-baru ini syarikat telekomunikasi yang telah lama bertapak di negara ini melancarkan iklan barunya di setiap rangkaian tv Malaysia. Iklan baru itu tidak perlulah saya nyatakan, terasa seperti ada yang tidak kena dengan iklan Digi kali ini. Apakah mereka bersekongkol dengan Pakatan Rakyat atau cuma kebetulan?

Iklan yang mengambarkan RM1 dilanggar dengan kereta dan dibelasah sehingga jatuh menyembah lantai bumi. Tertanya-tanya juga saya apakah motif iklan Digi ini? Nak mempersendakan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Dato Seri Najib?? Apakah motif sebenar mereka? Kenapa harus gunakan simbol angka 1 untuk iklan mereka? Ketandusan idea atau sebaliknya?

Kepada Digi, sila berikan penjelasan mengenai perkara ini sebelum rakyat mulai memboikot product anda. Jangan timbulkan kekeliruan dikalangan pengguna Digi.

Komen yanggambi ;

Datuk Seri Najib Razak telah mengemukakan konsep ‘1 Malaysia’ dengan slogan “Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan” pada 3 April 2009 yang lalu.

Datuk Seri Najib Razak juga memberi penjelasan bahawa konsep 1 Malaysia ciptaannya tidak sama dengan konsep “Malaysian Malaysia” yang pernah diwar-warkan oleh DAP pada tahun 1960-an dahulu.

1 Malaysia bererti rakyat Malaysia berdiri, berfikir dan bertindak sebagai Bangsa Malaysia dengan mengambil tindakan-tindakan berdasarkan kehendak semua kumpulan etnik dalam negara.

1 Malaysia bukan bererti kerajaan pimpinan Dato’ Sri Najib mengenepikan dasar afirmatif, dasar untuk menolong kaum Bumiputera asalkan dasar itu dilaksanakan dengan cara yang adil dan memberi pertimbangan kepada golongan Bumiputera yang layak mendapat sesuatu pertimbangan daripada kerajaan.

Kesimpulannya ;

Apakah masih dikalangan rakyat Malaysia yang masih tidak faham pengertian konsep 1 Malaysia ?

ATAU

Ada di kalangan rakyat Malaysia yang sengaja memutar belit pengertian konsep 1 Malaysia ?

Tidak dinafikan, masih ada rakyat Malaysia yang masih kurang mengerti dengan konsep 1 Malaysia, sama ada mereka ini masih belum diberi kefahaman atau sengaja tidak ambil tahu atau sengaja diputar belit atau masih tidak yakin dengan konsep 1 Malaysia.

Walau apa pun penilaian kita terhadap rakyat Malaysia yang mempeunyai sikap sedemikian, kawan sependapat dengan tulisan dari bolog Media Cyber hari ini.

Pada pendapat kawan, DIGI tidak sepatutnya membuat iklan seolah-olah mempersendakan slogan 1 Malaysia yang telah diideakan oleh Dato’ Sri Najib Tun Razak Perdana Menteri Malaysia.

Walau apa pun mungkin alasan yang diberi DIGI kepada iklan syarikatnya, kawan tetap berpendapat DIGI sengaja tidak menghurmati serta mempersendakan konsep 1 Malaysia.

Kawan tetap membantah iklan DIGI sebegini dan mendesak agar syarikattelekomunikasi ini menarik balik iklan ini serta memohon maaf dengan Dato’ Sri Najib Tun Razak dan kerajaan Malaysia.

Kepada sahabat-sahabat yang sependapat dengan kawan, sila beri sokongan membuat bantahan ke atas DIGI ini………….

‘1 MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN’13 comments:

 1. a'kum..ini memang kes persendakan 1 malaysia..dah tahu ianya pasti timbulkan kontroversi kenapa dilepaskan untuk ditayangkan?buat kerj amerugikan company..rakyat marah duit pun terbang..

  ReplyDelete
 2. saya sokong kita minta DIGI buat iklan lain agar tidak akan ada lagi percanggahan atau pertembungan idea antara iklan dan kempen kenegaraan.

  mohon izin disiarkan di blog saya isu ini.tq

  ReplyDelete
 3. mohon untuk difowardkan isu ini di blog saye..

  ReplyDelete
 4. Memang betul tu YG. Kenapa kjaan yg skrg masih lagi nak berlembut dgn permainan2 begini. Sudah cukuplah kita melalui era kjaan yg kononnya TELUS tapi akhirnya,hingga ke hari ini pimpinan yg baru terpaksa berdepan dgn masalah2 ini.

  Sy berharap kjaan akan mula bertegas dan tolong peka. Tidak mustahil, pendokong2 pakatan ada KAKI samada dlm agensi kjaan maupun swasta.

  Cuba YG perhatikan pula dgn satu lagi kempen dari NGO yg dinamakan 15Malaysia. Pada sy mengarut dan mcm mempersendakan juga.

  ReplyDelete
 5. Terima kasih sahabat prihatin dengan isu ini.

  Bos BPN PPC dan ADAM dipersilakan untuk memanjangkannya, dan PUBT, kita berharap kerajaan perlu peka dengan perkara-perkara begini dan kalau tidak dibendung ianya akan mempengaruhi masyarakat.

  ReplyDelete
 6. saya setuju dengan pihak tentang iklan digi ini, saya selaku rakyat Malaysia ingin pihak berkuasa meneliti dan mengkaji kesan iklan in kepada rakyat Malaysia pada masa hadapan

  ReplyDelete
 7. tak terperasan pulak mengenai perkara ini. Tahniah atas keprihatinan anda. Semoga Allah Merahmati Kita Semua.

  Salam RAMADHAN AL-MUBARAK KEPADA ANDA YANG GAMBI

  ReplyDelete
 8. Takut dengan bayang2 sendiri...

  1Malaysia=OneIsrael.

  Israel tu NEGARA HARAM, negara dalam negara, semua negara Islam wajib jangan jalinkan sebarang hubungan sekalipun dengan Israel tak kira dalam bentu apa sekalipun..

  Tapi yang terbaru sebuah firma YAHUDI LAKNATULLAH Apco worldwide dilantik Dato Seri Najib menjadi penasihat kepada Kerajaan pimpinan Barisan Nasional. APCO WORLDWIDE tu FIRMA YAHUDI syarikat NEGARA HARAM ISRAEL.. Pergi berurusan dengan mereka buat apa!!!
  Aku takkan REDHA walau sesen pun duit yang aku bayar kepada kerajaan diguna untuk membayar YAHUDI LAKNAT.

  ReplyDelete
 9. Digi sengaja cari pasal. lepas ni kita akan kenakan digi.. sebarkan!

  ReplyDelete
 10. ho? disini rupanya. :) baguslah, nampaknya bukan kita berdua saja yang perasan akan perkara ini. Thanks YG! Sama2 kita dapakan desak DIGI berikan penjelasan mengenai perkara ini.

  ReplyDelete
 11. SLM BRO...BKN KEBETULAN TP MMG ADE MOTIF!. KOMPENI SAJE NK MEMBANGKIT SENTIMEN RAKYAT DLM MASA SAMA NAK MERAIH UNTUNG ATAS ISU SEMASA. BOIKOT JEK!

  ReplyDelete
 12. Terima kasih semua perihatin dengan isu ini,

  Terima kasih juga kepada Media Cyber yang mula-mula membuka Iklan DIGI ini, kawan cuma menyambungkannya.

  Kepada anak muda Kuda Perang, jangan terlalu takbur dengan kata-kata. Kenapa nampak pada UMNO sahaja, kenapa tidak kepada perbuatan khianat Anwar yang ada hubungan sulit dengan zionis Yahudi untuk mendapatkan bantuan memerangi UMNO, bangsa Melayu dan agama Islam ?

  ReplyDelete
 13. aku pun pelik bila tgk iklan tew..macam ada unsur disebalik tew...ada masyuk kot!!

  ReplyDelete

Kalau anda sudi komen, silakan, tapi dengan penuh tanggungjawab...... terima kasih di atas komen anda..