Sunday, May 31, 2009

Pengamal rasuah - PKR dalang di Penanti

Pagi tadi kawan sempat meninjau-ninjau blog-blog yang melapurkan suasana mengundi di DUN Penanti, setakat tengahhari tadi kawan dapat berita tak sampai 30% pun yang keluar mengundi, tak meriah langsung UMNO/BN tak masuk bertanding……

Kawan rasa nak tergelak juga, bila baca blog-blog pro pembangkang, dalam cerdik-cerdik rupanya ada juga sifat bodoh dungu pemimpin-pemimpin PKR ni. Dah tak de menda nak buat isu, deme tuduh juga UMNO penyebab pengundi-pengundi tak mau keluar mengundi.

Bagi kawanlah, apa yang pemimpin PKR bodoh ni nak sibuk pasal UMNO lagi, deme kata PKR kuat, banyak penyokong kat Penanti, suruh jelah pengundi-pengundi PKR keluar ramai-ramai. Apa nak sebuk pasai orang UMNO, ikut dia orang lah nak keluar ke tidak, buat apa nak susah-susah beratur kat pusat membuang undi, kalau UMNO/BN tak bertanding…………

Ada juga blog-blog fanatik PKR sebut UMNO buat jamuan kat Penanti, yang deme dungu sangat nak hebuh buat apa ? lantak le orang-orang UMNO kat Penanti tu nak buat apa, ak melancung ke, nak buat kenduri kawin ke, nak buat jamuan rakyat ke, dia orang punya pasallah………. Dungu…..dungu….. last-last jadi bodoh juga orang PKR ni yek………… tak habis-habis nak salahkan UMNO/BN, sampai ke orang tak nak keluar ngundi pun kutuk UMNO. Nak buat macam mana ye… memang dah keja orang PKR suka buat fitnah…….. Biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya………

Malam tadi kawan buka blog PISAU, kawan terkedu juga dengan certita si Azmin berceramah kat Penanti, " lebih baik kita berada di bawah pemerintahan cina daripada berada dibawah pemerintahan melayu perasuah".

Wah…….. takbur betul si Azmin bercakap, dia dah kenyang, dah kaya raya boleh lah cakap macam tu………. Deme nak tau tak, Azmin nil ah manusia pengamal rasuah dengan Anwar masa duduk dalam kerajaan UMNO dulu, dah habis Negara dua ekor ni jual, dah habis bangsa dan agama dua ekor ni jual, dia sedap cakap macam tu pulak…………

Cuba deme tanya orang dua ekor ni, sapa yang mengenalkan rasuah besar-besaran dalam UMNO masa dia nak ambik tempat Tun Ghafar Baba dulu, dari mana dua ekor ni dapat duit berjuta-juta nak sogok kuncu-kuncu deme dalam UMNO dulu….

Ni hah, baru je kak Min bongkar perangai buruk 2 ekor ni, sapa yang pengamal rasuah nak sogok kak Min dalam pilihanraya Penanti ?

Hanya orang-orang yang tidak berfikiran saja yang tak boleh fakir dengan penipuan, putar belit pemimpin PKR ni, janganlah le jadi bodoh asyik kena tipu dari manusia 2 ekor ni………. 2 ekor nilah pengamal rasuah terbesar kalau deme beri tempat terajui kerajaan. Sapa yang bantu parti PKR untuk tumbangkan kerajaan BN ? Belum apa-apa 2 ekor ni dah gadaikan Negara, Bangsa dan Agama… Orang Melayu kena sedar tipu helah manusia 2 ekor ni………….

Saturday, May 30, 2009

FELDA 1 DI DUNIA (siri 2) – Dua genarasi peneroka yang berlainan ideologi

FELDA, diamanah oleh kerajaan membantu menaikkan taraf ekonomi para peneroka, juga membentuk para peneroka hidup bermasyarakat tersusun. Maklum sajalah, yang berhijrah ke tanah rancagan FELDA datang dari seluruh pelusuk Negeri, Daerah, Mukim serta loghat-loghat yang berbeza, masing-masing membawa adat resam dan cara hidup sendiri.

Pengurus dengan dibantu oleh Pegawai-Pegawainya bertanggung jawab melaksanakan dasar-dasar yang telah di atur, FELDA juga bertanggung jawab dalam membantu meningkatkan taraf pendidikan anak-anak peneroka.

Berapa ramai anak-anak peneroka FELDA yang berjaya dalam akademik, berapa ramai yang berjaya ke menara gading sama ada dalam mahu pun luar Negara, kalau nak di kira yang menjadi Doktor, Jurutera, Arkitek, Ushawan, Pegawai Tinggi Kerajaan/Swasta, termasuk dalam bidang politik.

Biasalah, bila taraf hidup masyarakat peneroka berubah corak, parti pembangkang mula menyelinap masuk ke dalam FELDA, mula menghasut, menyampaikan dakyah-dakyah memburuk-buruk, membenci kerajaan, paling teruk UMNO lah, maka banyaklah muncul golongan peneroka yang lupa daratan, lupa asal usul, dah mula pandai menuduh kerajaan UMNO dan FELDA menipu rakyat, menipu peneroka.

Kawan tertarik nak cerita pembabitan dua orang anak peneroka FELDA di Rompin, Pahang, dalam politik. Kawan cari-carilah latar belakang dia orang, tanya kat gu-gu yang kawan kenal kat Rompin, kawan tahu di Rompin ada 16 buah tanah rancangan FELDA.

YB Dato’ Haji Mohamad Shafri bin Abd Aziz, 34 tahun, anak seorang peneroka FELDA Keratong 2, memiliki Ijazah dari salah sebuah Universiti di Jordan. Exco Kerajaan Negeri Pahang, juga ADUN Kawasan Bukit Ibam, Parlimen Rompin.

Nasrudin bin Hasan atau dikenali dengan nama Nasrudin Tantawi, 38 tahun, anak peneroka FELDA Keratong 5, memiliki Ijazah dari Mesir. Menang tanpa bertanding jawatan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat. Bertanding di Kawasan Parlimen Maran pada PRU 12 tahun 2008, tewas kepada Calon BN.

Kedua-dua anak peneroka ini, berpendidikan tinggi dalam bidang agama, masyarakat FELDA kenal mereka dengan pangilan Ustaz, tapi sayangnya, kedua-dua mereka tidak sealiran dalam memperjuangkan nasib genarasi peneroka akan datang.

Shafri, merasakan bahawa melalui UMNO sahaja beliau dapat berbakti untuk masyarakat FELDA, dan telah mendapat kepercayaan dari masyarakat dalam kawasan DUN Bukit Ibam untuk dipilih sebagai Wakil Rakyat, seterusnya memegang jawatan Exco Kerajaan Negeri, membolehkan beliau terus berjuang membela nasib masyarakat.

Nasrudin, lebih merasakan PAS sahaja yang dapat membangunkan masyarakat, beliau terus berjuang untuk menguasai kerajaan melalui PAS, ialah kalau tak jadi kerajaan, macam mana nak beri khidmat pada masyarakat…..

Kalaulah, Nasrudin dengan ilmu yang ada dapat bersama-sama berganding bahu dengan Shafri untuk membantu membangunkan masyarakat, kawan rasa terlalu banyak manfaatnya kepada golongan muda dalam FELDA. Apa yang kawan dapat lihat, Nasrudin hanya berceramah kesetiap pelusuk negeri untuk menyampaikan dakyah rasa benci dikalangan muda kepada kerajaan yang ada.

Apa yang nak kawan perkatakan, bukan semua anak-anak peneroka berjaya dalam bidang akademik, gejala social seperti penagihan dadah, mat rempit, dikalangan anak-anak peneroka amat ketara sekali.

Kalau Shafri, berjuang serta memikirkan cara-cara terbaik untuk mengatasi gejala sosial dari kalangan genarasi FELDA, berusaha agar anak-anak peneroka tidak ketinggalan dalam arus pembangunan Negara.

Berbeza dengan Nasrudin, yang hanya tahu menyalahkan kerajaan, menyampaikan dakyah-dakyah serta membangkit semangat benci-membenci dikalangan masyarakat. Tanpa disedarinya, kejayaaan hidup keluarganya dan kejayaan dirinya mencapai pendidikan tinggi hasil pembangunan rakyat yang dirancang oleh kerajaan melalui FELDA.

Kerana ibubapa mereka berhijrah dari negeri asal ke penempatan FELDA, maka corak hidup mereka juga berubah, tersusun dan berjaya. Apalah salahnya kalau Nasrudin menyatakan satu ungkapan terima kasih kepada kerajaan UMNO/BN yang telah membuka ruang untuk ibubapa beliau merubah hisup, tukarkan umpat keji, caci maki kepada pemimpin-pemimpin UMNO yang merancang untuk pembangunan orang-orang Melayu melalui FELDA…..


Ungkapan “ MELAYU TERLALU MUDAH LUPA “ mungkin tidak boleh terhapus nampaknya………..

Thursday, May 28, 2009

FELDA 1 DI DUNIA


Beberapa hari lalu, Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Tun Razak menyempurnakan majlis pelancaran moto Felda, Felda Nombor 1 Di Dunia dan Felda Rally Team di Dewan Perdana Felda.

Kalau dulu ayahndanya, Alayarham Tun Abdul Razak, telah membuka hutan-hutan belantara untuk dijadikan tanah rancangan dengan tujuan meningkatkan taraf ekonomi rakyat terutamanya orang-orang Melayu.

Itulah pengisian kemerdekaan yang utama difikirkan kepimpinan UMNO, meningkatkan taraf hidup orang-orang Melayu melalui tanah rangcangan FELDA.

Dalam negeri Pahang sahaja, kerajaan negeri dengan murah hati menyerahkan beratus hektar tanah kepada FELDA untuk dimajukan dengan ladang-ladang kelapa sawit. Berpuluh ribu keluarga Melayu ditempatkan dalam tanah rancangan FELDA di seluruh negeri Pahang.

Kerajaan Pahang juga bermurah hati membuka pintu kepada keluarga-keluarga Melayu dari seluruh Malaysia yang miskin, tidak bertanah menjadi peneroka FELDA demi mengubah taraf hidup dari susah kepada senang. Kepimpinan UMNO tidak pernah pun bertanya, adakah Melayu yang susah ini penyokong UMNO atau PAS ?

Itulah, program MEMBASMI KEMISKINAN yang dirancang, yang difikirkan oleh kepimpinan UMNO untuk rakyat, bukan macam Tok Guru PAS Nik Aziz, cuma dapat berkata “ kemiskinan itu memang sudah ditakdirkan “

Hari ini, tugas ayahnda Dato’ Sri Najib diperturunkan kepadanya untuk kesinambungan memertabatkan orang-orang Melayu melalui FELDA. Najib, tidak sekadar brpuas hati dengan apa yang telah dilaksanakan oleh alayarham Tun Razak, Najib juga memikirkan bagaimana untuk meningkatkan kualiti geneasi ke 2, 3 dan seterusnya yang ada dalam FELDA dengan melalui moto FELDA 1 di dunia.

Jangan ada yang menafikan, berapa ramai genarasi penerka FELDA yang berjaya dalam membina khidupan. Berapa ramai juga dari kalangan genarasi peneroka FELDA, yang berjaya dalam pendidikan tidak mengenang budi dan jasa Kerajaan UMNO melalui FELDA.

Genarasi FELDA yang tidak mengenang budi ini menjadi tali barut pembangkang untuk menghasut peneroka-peneroka FELDA agar membenci kerajaan dan kepimpinan UMNO, sama ada dengan cara subersif dan ceramah juga dalam laman blog. Tanpa rasa segan silu mengutuk, menghina kepimpinan UMNO dan Pengurusan FELDA. Genarasi FELDA yang lupa daratan ini, langsung tidak mahu berfikir bertanya bagaimana kehidupan ibubapa mereka sebelum berhijrah ke tanah rancangan FELDA. FELDA tidak menipu peneroka, tapi peneroka yang menipu FELDA.

Itulah yang dikatakan “ MELAYU MUDAH LUPA “




APA bezanya PR dengan PKM ?

Ching Peng, pemimpin pengganas PKM, sebagaimana yang diperkatakan dalam blog-blog pro-pembangkang mungkin lebih baik menjadi pemerintah Negara, jika dibandingkan dengan era rejim Tun Mahathir, mantan Perdana Menteri Malaysia yang didakwa lebih zalim dari pengganas PKM.

Kawan berpendapat blog-blog pro-pembangkang sudah terlalu jauh buta dan dungu menyingkap sejarah kekejaman PKM lebih 40 tahun. Kawan tidak nak salahkan blogger-blogger ini, deme hanya terpengaruh dengan dakyah, serbersif dari pemimpin-pemimpin deme yang kawan anggap serupa saja macam Ching Peng.

Bezanya, pemimpin deme ni Cuma tidak angkat senjata menjadi pengganas dalam hutan. Deme ni mengaruk, mengganas, menghasut rakyat mengikut deme membuat huru hara, membuat tunjuk perasaan menentang kerajaan dalam bandar dan kampong.

Deme datang waktu malam ke kampong-kampong menghasut, menipu, memfitnah sambil tu mengutip duit dari orang-orang kampong, tak kira dia petani, pesawah, peneroka FELDA, penoreh getah, yang penting poket deme berisi. Bezanya, deme tak lah macam pengganas PKM, datang peras ugut mintak makanan dan duit, deme buat ceramah atas tajuk agama, mencaci, memaki hamun bawak cerita-cerita fitnah. Pendek kata, apa saja yang pemimpin kerajaan UMNO/BN buat untuk rakyat semuanya tak bagus kata deme, lepas tu bawak karung mintak derma dengan rakyat.

Deme tidak mahu menerima hakikat yang deme dah tak boleh tubuh kerajaan di Perak, sanggup kata “ patik sembah derhaka “. Undang-undang apa sebenarnya yang deme nak pakai ?

Kalau dah titah Sultan deme tak pakai, Perlembagaan Negara, deme tak pakai, keputusan mahkamah juga deme tak mahu pakai………..

Yang sorang tu pulak, sendiri dah buat kerja luar tabie, juga tak nak ngaku, bagi deme kalau boleh tak de undang-undang boleh deme ikut kalau kena kat deme……… kena tangkap main bini orang juga tak pe bagi deme………

Maknanya deme semua nak pakai undang-undang hutan rimbalah, macam undang-undang pengganas PKM, rasa apa baik pada deme, deme buat, kalau agak baik pada orang, deme bantah, tu keja komunis lah………….. Bagi kawan deme tu sama je dengan Ching Peng tak de bezanya, sebab tu deme kata Chin Peng lebih baik dari Tun Mahathir……..



Wednesday, May 27, 2009

UMNO lebih kejam dari PKM ? - PAS macam mana ?










Kawan terpangil untuk menulis sikit pasal PKM ( Parti Komunis Malaya ) ni, kawan bukan apa-apa, cuma kawan agak kesal dengan sikap blogger-blogger yang begitu mengagung-agungkan perjuangan komunis ni, termasuk pasukan Rejmen ke 10 PKM. Yang paling kawan kesal bila ada blog-blog pro pembangkang yang menghina dan menuduh UMNO sengaja memutarbelitkan sejarah perjuangan komunis, UMNO wujud sebagai tali barut British.

Kawan juga paling kesal bila ada blog-blog yang menuduh Tun Mahathir bekas PM Malaysia lebih zalim dan kejam dari Cing Peng pengganas komunis. Blogger-blogger yang pro UMNO/BN dituduh dungu, bengap buta sejarah, jauh sekali terpersong pemikiran penulis-penulis muda blogger pro pembangkang ni. Kalau UMNO ditubuhkan dalam era penjajahan British, bagaimana dengan PAS ? Parti PAS juga didaftarkan dalam era penjajah British.

Kawan nak cerita serba ringkas untuk anak-anak kawan. Kerana apa pedaftaran UMNO dan PAS dibenarkan oleh pemerintah British ? Mengapa PKM (Parti Komunis Malaya) diharamkan British ? PKM pada pandangan British telah mengugat kepentingan mereka, menganjurkan keganasan kepada rakyat, maka British mengharamkan PKM.

British tidak mengharamkan UMNO kerana kekuatan orang-orang Melayu memberontak menentang Malayan Union, British takut menentang secara terbuka. Kerana orang-orang Melayu dan Raja-Raja Melayu telah bersatu dan mula bangkit menentang Malayan Union serta menuntut kemerdekaan.

Pengasas-pengasas PAS adalah mereka yang peringkat awalnya duduk bersama UMNO, oleh kerana tidak berpuashati denganUMNO, kumpulan ini telah menubuhkan parti PAS, kononnya berlandaskan Islam. Kenapa British membenarkan penubuhan PAS ? British beranggapan inilah sahaja parti yang boleh mengugat kekuatan UMNO, biar Melayu sama Melayu berpecah, Melayu menentang Melayu sesame Melayu………

Taktik kotor British berjaya, apabila PAS sehingga sekarang tidak pernah mengakui perjuangan UMNO membela nasib bangsa dan agama, bukankah PAS sebenarnya mengikut telunjuk British ? Kenapa tidak, kalau dulu UMNO dikatakan kafir kerana bekerjasama dengan MCA dan MIC, bagaimana pulak sekarang ? DAP terang-terang menentang penubuhan sebuah Negara Islam, siapa kafir sebenarnya ? Kalau pendapat kawan PAS lah yang kafir laknatuLLah, menipu umat Islam melalui pendekatan agama sampai sekarang. (tak payah kawan nak tulis panjang tentang penipuan PAS kepada umat Islam dikampong-kampong)

Berbalik pada cerita pengganas komunis, organisasi PKM sebenarnya telah pun wujud sejaktahun 1930 lagi. Semasa Jepun memerintah Tanah Melayu, PKM membentuk Tentera Anti Jepun Rakyat Tanah Melayu (MPAJA) dan telah berkerjasama dengan British untuk menentang penjajahan Jepun secara perang gorilla.

Selepas Jepun menyerah kalah pada tahun 1945, Parti Komunis Malaya telah mengambil kesempatan untuk berkuasa menerusi gerila-gerila MPAJA. Dalam tempoh dua minggu sebelum British sampai ke Tanah Melayu, komunis-komunis ini telah keluar dari hutan terus menguasai kampong, pekan dan Bandar. Pihak komunis mendakwa mereka telah berjaya mengusir Jepun dan adalah wajar bagi mereka memerintah Tanah Melayu.

Dalam tempoh dua minggu komunis berkuasa, mereka telah bertindak kejam dan zalim kepada penduduk kampong, mengancam, membunuh sesuka hati, merampas harta benda penduduk untuk dijadikan hak mereka. Membunuh dengan kejam sesiapa sahaja yang mereka syaki pernah bersubahat dengan Jepun, pendek kata PKM melalui MPAJA tanpa belas kasihan telah membunuh beribu-ribu penduduk.

Komunis gagal menguasai Tanah Melayu apabila British kembali, tentera MPAJA dibubarkan, tapi PKM tetap meneruskan penentangan terhadap Britisah. Bagi mendapat sokongan orang-oarang Melayu, pihak komunis telah mengasaskan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang diasaskan oleh Ahmad Boestamam berfahaman kebangsaan dan Mokhtaruddin Lasso (MPAJA) berfahaman komunis pada tahun 1945. PKM telah menguasai PKMM pada masa itu diterajui oleh, Mokhtaruddin Lasso, Arshad Ashaari, Rashid Maidin dan Abdullah C.D. (masih lagi hidup menyertai Rejmen ke 10 PKM, dan mendakwa pahlawan bangsa). PKMM ini banyak berkiblatkan agar Tanah Melayu menyertai Indonesia.

Pada tarikh 1 Mac 1946, UMNO ditubuhkan, Presiden pertama Dato Onn Jaafar, bersama-sama kongresnya telah berkempen keseluruh Tanah Melayu agar orang-orang Melayu menentang pembentukan Malayan Union. Pembentukkan Persekutuan Tanah Melayu dibentuk pada tahun 1948 dan Malayan Union dimansuhkan hasil penentangan dan perundingan UMNO dan Sultan-Sultan Melayu dengan British.

Dengan terbentuknya Persekutuan Tanah Melayu, adalah satu kemenan bagi orang-orang Melayu tetapi disambut dengan kecewa oleh etnik-etni lain, khususya kaum Cina, mereka merasakan telah dikhianati oleh British. Diatas rasa tidak puas hati ini, maka sebahagian kaum Cina menyertai dan mendokong perjuangan PKM untuk merampas dan berkuasa di Persekutuan Tanah Melayu.

Kerajaan Perikatan (UMNO, MCA dan MIC) telah memenangi kerusi-kerusi Parlimen dalam pilhanraya Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri pertama telah membuat tawaran pengampunan kepada anggota-anggota komunis, sebelum itu satu perundingan telah di buat antara Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu yang terdiri daripada Tunku Abdul Rahman, Tan Chen Lock, Hamid Jumat, David Marshall (Wakil British) dengan PKM yang di wakili Chin Peng, Chen Ten dan Rashid Maidin pada tahun 1955.

Perundingan itu gagal apabila permintaan PKM agar dibenarkanbergerak sebagai sebuah parti politik yang sah telah ditolak oleh Kerajaan Persekutuan. PKM berikrar untuk meneruskan perjuangan gorilla menentang Kerajaan Persekutuan dan British dan pada tahun 1956, pengampunan beramai-ramai kepada anggota PKM dimansuhkan sehingga Persekutuan Tanah Melayu diberi kemerdekaan pada tahun 31 Ogo2s 1957.

Pengganas PKM meneruskan tentangan terhadap Kerajaan Persekutuan, kali ini bukan lagi kepada British. PKM telah mempengaruhi terutama golongan muda Cina dan orang-orang Melayu untuk menyertai mereka berjuang, kononnya kerajaan Persekutuan yang wujud adalah sebahagian dari British. Sebenarnya PKM mahu berkuasa serta mengembangkan ideology komunisnya di Persekutuan Tanah Melayu.

Dari situlah PKM mula mengganas lagi, berapa ramai pahlawan-pahlawan Negara yang terdiri daripada pasukan Askar Melayu DiRaja dan Polis DiRaja terkorban untuk mempertahankan keamanan serta keharmonian Persekutuan Tanah Melayu sehingga sekarang. Berapa ramai kaum keluarga yang menderita , rakyat yang menderita akibat keganasan PKM, yang dianggap wira oleh sesetengah manusia yang tidak merasai kepahitan keganasan PKM ini.

Begitulah serba ringkas yang dapat kawan tuliskan untuk renungan anak-anak muda bangsa, khususnya anak-anak kawan sendiri. Cerita ini kawan dapat dari pejuang-pejuang bangsa yang tidak bernama, keluarga-keluarga, guru-guru kawan yang masih hidup, merreka ini tidak pernah meminta untuk dibalas jasa, cuma mengharap agar anak-anak bangsa jangan jadi orang Melayu yang mudah lupa.

Bagi diri kawan, dari hati kecil kawan, kawan tidak rela Chin Peng dianggap wira dan dibenarkan kembali ke bumi Malaysia ini. Kekejaman mereka terhadap sebilangan saudara mara, darah daging kawan tidak akan lenyap sampai ke anak cucu cicit kawan. Bagi kawan, kalau ada Melayu yang mengagung-agungkan golongan ini, kawan panggil dia MELAYU DAYUS DAN BACUL……………..

Monday, May 25, 2009

Dengan Si Minah pun Anwar takut ? - Aminah dedah bukti PKR cuba sogok


Bekas Ketua Wanita PKR Pulau Pinang, Aminah Abdullah, yang juga Calon Bebas DUN Penanti mendakwa, dua wakil parti itu menemuinya pada 13 Mei lalu untuk menawarkan jawatan YDP MPPP.

Seorang Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi PKR bersama Exco Kerajaan Pulau Pinang datang menemui Aminah Abdullah atas arahan Anwar Ibrahim, untuk menawarkan jawatan dalam kerajaan jika Aminah menarik diri bertanding pada 31 Mei nanti.

Macam mana Anwar, PKR dan Pakatan Rakyat ? Katanya deme bukan main lagi gahnya, kutuk UMNO/BN bacul tak berani bertandingdi DUN Penanti !!!!!!!!!

Oi deme baluci-baluci blogger PKR, PAS, DAP, deme tengok le perangai ketua deme si nuar al juburi, cakap je besar, bongkak, sombong takbur, belum lagi calon UMNO/BN yang bertanding dah kemut jubur takut……….

Kalau taraf si Minah pun, deme takut nak sogok pulak dengan jawatan, tak payah le cakap besar cabar UMNO/BN, serupalah bak kata orang tua-tua, “ Macam ayam jantan, harapkan kokok je berdegar-degar, jubur penuh tahik”.

Kalau tak betul, masa kan si Minah tu buat kenyataan umum, siap dengan bukti rakaman audio pulak tu.

Itu kalau kawan bercakap dengan bahasa yang tak sopan, tapi cuba deme semua fikir betul-betul, itulah sebenarnya sikap pemimpin Pakatan Rakyat, kerjanya nak cari ADUN-ADUN atau Ahli-Ahli Parlimen BN nak pujuk dengan janji berbagai-bagai ganjaran asal mahu keluar BN. Lepas tu di tuduh pulak pemimpin UMNO/BN membeli wakil-wakil rakyat PR untuk rampas kuasa di Perak.

Anwar tuduh pemimpin BN idak bermoral, rasuah, penipu rakyat, nah sekarang Allah telah memberi pentunjuk sebenar siapa yang petualang dan durjana dalam Negara……..

Anwar ni, kalau nak berkuasa, nak puaskan nafsu serakahnya luar tabie dia, macam-macam dia akan buat, waima jual agama dan Negara pun dia sanggup asal cita-cita dia tercapai. Itulah sifat sebenar Anwar……..

Semasa dalam kerajaan UMNO/BN, dialah petualang rasuah terbesar, pengundi-pengundi DUN Penanti perlu menolak pemimpin seperti ini, cukuplah dulu UMNO/BN tertipu, jangan deme pulak ditipu dengan gaya dan sikap warak dia…………………

Sunday, May 24, 2009

DUN PENANTI – penantian Anwar untuk memenuhkan poket, hampa juga ya….


Akhirnya memperlihatkan pertandingan 4 penjuru, calon PKR Mansor Othman dicabar 3 calon bebas, Aminah Abdullah, Kamarul Ramizu Idris dan Nai Khan Ari.

Berbagai-bagai ceritalah yang keluar dari blogger-blogger pro pembangkang, pilihan raya DUN Penanti tidak meriah kerana UMNO tidak bertanding, UMNO sekarang sudah hilang garang, hilang taring, jadi penakut menghadapi pengundi-pengundi. Sebenarnya PKR marah sangat kerana pemimpin BN sudah dapat mengidu tujuan putar belit Anwar, tu je…..

Penyokong-penyokong PKR tak tau, sebenarnya Anwar kesal kerana tak dapat bantuan dana dari luar untuk menampong poketnya. Kalau BN bertanding, banyaklah fulus masuk dalam poket Anwar, ini penyokong-penyokong PKR tak sedar, deme asyik hulur, hulur, hulur ke tembuluk Anwar dan kuncu-kuncunya, jihadlah kata mereka……… Kita mesti berrrrrrrrrrrjihad menentang kezaliman UMNO, kita mesti berrrrrrrrrrrrjihad untuk poket aku………………. Panjang bukan main junggur Anwar kalau nak menipu orang…… ( tengok gambar diatas )

Nampaknya Anwar tak dapat le lagi nak panjangkan junggur (muncung) lagi, ialah kalau dia beri ceramah kalau tak junggur keluar, nanti orang nampak tak hebat, junggur tu lah azimat Anwar untuk memutar belit, menipu rakyat. Tapi kan, kalau kita tengok betul-betul bila dia keluarkan junggur bila berucap, kawan nampak betul-betul macam jub**, patutlah Mat Sabu beri nama Al Juburi………….

Aaaaaaaaaa, pandai sangat nak kelentong, lawan la sama sendiri, kalau dalam PKR dan Pakatan Rakyat itu bagus, masakan si Minah tu masuk calon bebas !!!!!!!!!! Si Minah tu sape ? tak ke Ketua Wanita PKR dulu ? lantak lah awak me melawan sama sendiri, bukak pekong sama sendiri, kononnya kalau BN bertanding, bolehlah Anwar panjangkan junggur mengutuk, memfitnah UMNO, terutamanya Dato’ Sri Najib, macam-macamlah fitnah bertabur, sambut pulak dengan takbir………

Kawan pun pelik juga perangai penyokong-penyokong deme ni, nengok gaya pakaian ngalah nak gi masjid, tapi kalau ceramah tak caci maki, tak de umpat mengumpat tak seronok kata deme, dah tu sanggup bayar pulak gi dengar orang maki hamun………….. Apakah umat Islam sekarang lebih ramai suka dengar ceramah cai maki ? Tak macam dulu lagi, kalau ada je forum agama berduyun-duyun orang datang.

Tu lah gemar sangat umpat orang UMNO, kata kat UMNO selalu menganjurkan majlis-majlis maksiat, ceramah caci maki bukan maksiat ? Berubahlah wahai orang-orang Melayu, hindarlah diri dari penipu-penipu yang berlagak ulama ni……





Saturday, May 23, 2009

ZAMBRY MB yang sah - Doa Rakyat Perak dimakbulkan Allah

Alhamdulillah........... Itulah yang dapat kawan perkatakan. Sybas dan tahniah diatas perjuangan Dr Zambry Menteri Besar Perak yang telah dimartabatkan oleh Kebawah Duli Tuanku Sultan Perak.

Perjuangan untuk membela maruah bangsa Melayu, agama serta seluruh rakyat Negeri Perak khususnya, telah dimakbulkan Allah.

Biar pun dengan bongkak, riak dan megahnya pembangkang, blogger-blogger pro pembangkang, terutama blogger anak muda keraspedal.blogspot.com menghina UMNO/BN, dengan takburnya mendakwa PAS dan Pakatan Rakyatlah kononnya memperjuangkan Agama, bangsa yang diredhai Allah. Namun kepimpinan dan orang-orang UMNO tetap dengan cara sederhananya, tidak akan berhenti menyeru serta menyedarkan rakyat, khususnya orang Melayu Islam, bahawa UMNO/BN sahaja yang benar-benar ikhlas untuk memberi kesejahteraan rakyat Malaysia.

Kawan yakin, bahawa Allah akan memberi pahala dan ganjaran yang setimpal buat pemimpin-pemimpin UMNO, kerana pemimpin-pemimpin UMNO sama ada yang terdahulu atau yang terkini, tidak henti dan jemu membela nasib bangsa, agama dan negara. Hanya bagi orang-orang yang kufur nikmat sahaja yang sentiasa mencemoh, menghina, memfitnah pemimpin-pemimpin UMNO dan penyokong-penyokongnya.

Rasullullah SAW juga sewaktu permulaan untuk menyeru syi'ar Islam telah dihina, dicemuh, dilempar najis serta dianggap gila oleh kaumnya sendiri, tetapi sehingga kini Islm terus berkembang dan bersinar. Itulah petunjuk Allah yang sebenarnya, hanya bagi manusia-manusia yang bongkak dan riak sahaja mendakwa bahawa perjuangan mereka sahaja yang diredhai Allah............. Namun apa yang dapat dilihat, satu persatu Allah memberi pertunjuk akan kemungkaran golongan yang riak ini, bagi mereka-mereka yang telah Allah butakan mata, telah dipekakkan telinga, telah ditutup akal fikiran sahaja yang tidak dapat menerima apa yang telah diperjuangkan oleh pemimpin-pemimpin UMNOn untuk kesejahteraan rakyatnya.

Buta mata, tidakkah mereka melihat berapa ramai anak-anak bangsa dalam golongan cerdik pandai, dapat belajar agama, ilmu-ilmu sain, perubatan, perakaunan, kejuruteraan dan lain-lain sama ada dalam mahu pun luar negara, berapa ramai anak-anak bangsa yang kaya raya dan jutawan. Tidakkah kerana kerajaan UMNO/BN yang membuka peluang untuk rakyatnya, kalau tidak kerana kebijaksanaan dalam memimpin negara, mungkinkah kita dapat menikmatnya seperti ini.

Hanya bagi mereka yang kufur nikmat sahaja yang sentiasa meganggap bahawa Malaysia dalam keadaan huru hara, Malaysia dibawah pemerintahan rejim yang zalim seperti dakwaan anak muda keraspedal.blogspot, kalau itulah kata anak muda ini, ianya merupakan doa juga, InsyaAllah akan dimakbulkan doa anda............ sehinggakan anda anggap Chin Peng lebih mulia dari Tun Mahathir................ berastrafallah banyak-banyak anak muda keraspedal.blogspot...........

Kawan berdoa, sentiasa berdoa agar rakyat Perak dan Malaysia amnya sentiasa dalam kesejahteraan serta dilimpahi rahmat Allah...... InsyaAllah......


Wednesday, May 20, 2009

DUN Penanti – Pesuruhjaya PAS Pahang lebih ikhlas menerima keputusan BN tidak bertanding

Tuan Ibrahim Tuan Man, Pesuruhjaya PAS Pahang, walaupun melahirkan rasa keciwa BN tidak meletak calon di Penanti, tetapi lebih faham dengan keputusan Pengerusi BN, Datuk Sri Najib tidak meletakkan calon di Penanti, seperti yang dikatanya “Pas Pahang melihat langkah itu sebagai satu keputusan yang bijak di mana wang rakyat tidak akan dibazirkan semata-mata untuk menampung perbelanjaan kos pilihan raya “. Itu lah kata-kata yang keluar dari seorang pemimpin yang diberi status ulama oleh penyokong-penyokong PAS.

Amat jauh bezanya percakapan pemimpin yang berkepentingan macam Anwar Ibrahim, Ketua Pakatan Rakyat, katanya, “Umno tidak bertanding, tidak sedia bertarung dan menyerahkan kuasa kepada rakyat untuk membuat pilihan. Oleh kerana takut, UMNO akan menaja calon BEBAS, ini adalah bagi menjamin supaya tidak kalah teruk dan menjejaskan BN dan Najib “

Dan apa pulak kata Mahfuz Omar, Ketua Penerangan PAS,keputusan BN tidak meletak calon di DUN Penanti dengan alasan tidak mahu mengikut rentak politik Pakatan Rakyat serta tidak mahu membazirkan wang rakyat adalah satu alasan tidak munasabah. Katanya lagi “Perkara ini sama saja, ini bukan jawapan, tapi alasan untuk ‘menghalalkan’ sebab mereka tidak bertanding kerana mereka sudah tahu jika bertanding, pasti BN kalah ”
Komen yanggambi,

Bagi kawan, biar lantak apa deme nak kata, kalau dah nak sangat tunjuk kuat, tunjuk pengaruh, bertandinglah deme sesorang ! ! ! ! ! !, padan muka deme tak dapat nak umpat keji orang, memang dah keja deme suka, maki hamun dan memfitnah sesama Melayu...........

Tuan setuju sangat dengan pendapat Tua Ibarhim ni, wang rakyat tidak dibazirkan semata-mata untuk menampong kos pilihan raya, lebih baik peruntukan berjuta-juta ringgit itu disalurkan untuk membantu rakyat yang masih ramai memerlukan perhatian kerajaan. Membantu rakyat yang memerluakan lebih baik daripada melayan karenah manusia-manusia yang berkepentingan macam Anwar Ibrahim, manusia yang hanya memikirkan kepuasan hawa nafsu sendiri dari memikirkan keperluan rakyat.

Masih ramai rakyat yang miskin, yang tetap setia tanpa berbelah bagi menyokong kerajaan perlu dibantu, sama ada di bandar, pinggir bandar, desa dan kampong. Apa perlunya dibantu rakyat yang tidak pernah mengucapakan terima kasih, malah mencaci keji kerajaan seperti sebilangan besar Melayu di DUN Penanti.

Di Pahang, Perlis, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Trengganu, Perak, dan lebih-lebih lagi di Serawak dan Sabah, masih banyak Mukim-Mukim, Daerah-Derah yang memerlukan pembangunan jalan-jalan raya, sekolah-sekolah dan masih ramai rakyat setia kepada kerajaan yang bertaraf PPRT yang belum dibantu.

Lebih baik kerajaan beri tumpuan ke arah bantuan pendidikan, lebih baik kerajaan memikirkan anak-anak Melayu yang belajar di IPTA atau IPTS, walau pun PTPTN menghulurkan biasiswa atau pinjaman, adakah sudah benar-benar menampong keperluan pembelajaran mereka ?

Biasiswa atau pinjaman dari PTPTN memadai menampong yuran kolej mahu pun universiti, tapi untuk kehidupan pelajar seharian harus ditanggung oleh ibubapa. Bagaimana kalau ibubapa pelajar di IPTA/IPTS ini dari rakyat yang miskin, anak ramai ?

Tidakkah kalau keperluan harian pelajar terganggu, maka pembelajaran mereka juga terganggu ?

Kawan rasa, biarlah apa yang PKR, PAS dan DAP nak umpat, nak keji UMNO/BN, pedulikan mereka yang tengah kemaruk macam kerbau jantan tak dapat mengawan. Biarlah mereka terpekik, terlolong siang malam, terlonjak-lonjak megah kononnya kuat berpengaruh. Kerajaan perlu tumpukan sepenuhnya keperluan rakyat, tumpukan agenda membantu rakyat, utamakan rakyat yang pandai berterima kasih dan setia, mereka inilah yang sentiasa mempertahankan kepimpinan UMNO/BN.

Biarkan pembangkang dan penyokongnya ini macam si Luncai yang akan terjun dengan labu-labunya......biarkan........biarkan.....biarkan.........

Tuesday, May 19, 2009

BERKUBUR KEGANASAN LTTE DI SRI LANKA






Akhirnya, pemimpin tertinggi Harimau Pembebasan Tamil Eelam ( LTTE ), Velupillai Prabhakaram, bersama anak lelaki, orang-orang kanan dan tentera pengganas LTTE maut dibaham tanah, sebahagian bumi Sri Lanka yang selama ini tidak pernah boleh dipijak, diurus oleh kerajaan untuk rakyat telah didaulatkan semula oleh tentera Sri Langka.

Inilah balasan yang setimpal wajib diterima terhadap manusia-manusia yang tidak pernah mendaulatkan negara yang deme jadikan tempat mengharungi kehidupan, tidak pernah menjunjugi lagit yang mana buminya dipijak. Keangkuhan dan kesombongan LTTE hancur diledak peluru-peluru yang dirancang sendiri.

Bagi mereka, tindakan keganasan adalah jalan terbaik untuk mencapai cita-cita buas untuk menunjukkan keberanian, kekuatan, berpengaruh, kononnya untuk kebebasan, akhirnya rakyat yang tidak berdosa diheret bersama. Dek kerana terlalu angkuh dan sombong mereka, sayangnya, kekuatan dan keberanian hanya untuk menentang kerajaan yang mana tempat mereka menumpang, bukan untuk menentang penjajah.

Diluar negara Sri Lanka, beribu-ribu penyokong perjuangan pengganas ini ( ramai juga yang ada dalam Malaysia ) mengadakan tunjuk perasaan diatas tindakan tegas tentera kerajaan menghapuskan LTTE. Mereka apa tau ? mereka duduk di luar negara, dapat hidup mewah, berseronok, tidur aman damai tanpa curiga, sedangkan rakyat Sri Lanka berpuloh tahun hidup dalam menderita ketakutan, kemiskinan, kebuluran, tanpa pendidikan akibat perbuatan ganas LTTE. Mereka tahu apa, hanya dok menyokong, menghulur sumbangan untuk keganasan , yang menderita rakyat yang tidak berdosa.......

Bila dah kalah dilayak kerajaan, barulah ada suara-suara LTTE mintak bantuan orang ketiga untuk berunding dengan kerajaan Sri Lanka. Pooooooraaaaah..................

EU juga nak adakan siasatan hak asasi manusia di atas tindakan tentera kerajaan terhadap LTTE. Apa ke jadahnya EU nak pegi siasat ? selama ini, penderitaan yang rakyat Sri Lanka angkara LTTE, ada ke EU nak pandang ? EU patutnya pegi siasat keganasan Israel terhadap rakyat Plasten, dan berpuluh tahun pengganas Israil menzalimi rakyat Pelasten, bumi mereka dirampas, rakyatnya dibunuh.............pegi jahanam dengan EU.......

Itu cerita kat Sri Lanka, kat Malaysia, ada golongan yang tak sedar diri, kononnya amat berpengaruh nak meniru cara LTTE jika tuntutan mereka tidak dilaksanakan oleh kerajaan. Siapa mereka ini ?

Bukankah lahirnya golongan ini di bumi Malaysia, mereka dapat hidup mewah, aman damai, boleh tidur nyenyak walau pun dalam tahanan ISA ? Tidakkah golongan ini boleh mencari kekayaan, berpendidikan hasil perpaduan kaum dalam negara Malaysia serta kesabaran pribumi yang sedia menerima etnik-etnik lain untuk berkongsi menikmati keharmonian Malaysia ? Kawan rasalah, kalau golongan tak sedar diri ini ada kat negara asal tok nenek deme, belum tau nak mengecapi apa yang deme dapat kat Malaysia ni......

Tapi pelik juga ya ¡!!!!, ada juga dari kalangan Melayu yang jadi petualang menyokong karenah manusia tak sedar diri ni, bukan main lagi Melayu ni beria-ia menghentam Kerajaan UMNO/BN, macam-macam kata nista dia orang tujukkan pada Perdana Menteri Malaysia.............. Apa agak-agaknya gu-gu nak lebelkan Melayu macam ni ?

Monday, May 18, 2009

DUN PENANTI – Letak Calon kena caci, tak letak pun kena caci

Pengerusi BN Dato Sri Najib telah mengumumkan bahawa BN telah sebulah suara tidak meletakkan calon untuk bertanding di kerusi DUN Penanti. Dato’ Sri Najib telah menggariskan tiga sebab BN menolak untuk bertanding di kerusi tersebur, iaitu :-

Pertama - kekosongan kerusi itu bukan diperuntukkan oleh perlembagaan tetapi satu usaha PKR untuk menyelesaikan masalah dalamannya.

Kedua - pilihanraya kecil ini satu permainan politik pembangkang.

Ketiga - BN lebih mengutamakan khidmat kepada rakyat dan langkah memulihkan ekonomi negara.

Kawan rasa, dengan penjelasan tiga perkara itu sudah memadai untuk rakyat Malaysia paham, tetapi ada juga golongan yang dungu dan beku otak untuk berfikiran waras kerana sudah kemaruk untuk mencaci hina sesame sendiri. Deme yang otak tidak waras ini terlalu ingin benar agar Malaysia huru hara, berkecamuk untuk dipamerkan di mata dunia luar.

Belum sampai 24 jam Perdana Menteri membuat kenyataan, berbagai-bagai tomahan dari blogger-blogger pro pembangkang, dayus, bodoh, tolol, penankut, tidak berbatu, bacul dihamburkan kepada Presiden UMNO, dari orang Melayu untuk Melayu. Apakah deme tidak sedar ini keputusan semua wakil-wakil komponen BN yang lain ?

Kawan berharap orang-orang Melayu yang tersempang jauh ini sedar, jangan takbur dan riak, jangan cakap sombong dan bongkak, sedarkah deme orang-orang Melayu yang sudah mabuk kuasa ini, adakah kemenagan kamu semata-mata undi Melayu ? Undi Melayu bukan penentu kemenangan lagi ?

Jangan jadi macam PAK KADOK, MENANG SORAK KAMPONG TERGADAI Melayu dengan Melayu berbalah akhirnya JONG PECAH, YU YANG KENYANG.

Ingatlah bangsa ku, jangan abaikan pepatah orang-orang tua, deme tidak nampakkah, dalam kita bebalah, dalam kita menunjuk kuat sesame sendiri, sudah ada golongan yang mengambil kesempatan, mencabar kedaulatan Melayu………….

Pemimpin HINDRAF telah mencabar dengan Perdana Menteri “ Tarik balik arahan atau kami akan perang “, tidakkah terasa deme semua orang-orang Melayu ? Mencabar Perdana Menteri bermakna mencabar kesabaran dan kedaulatan oaring Melayu ?


Hentikanlah caci maki deme, berfikirlah sebagai seorang Melayu tulin dan Muslim……

Sunday, May 17, 2009

PEMIMPIN UMNO TAKUT ADA PILIHAN RAYA ?

Ini TULISAN yang kawan salin dari blog pro pembangkang Belia Benci BN, ditulis oleh keraspedal.blogspot.com untuk kekawan blog baca dan fikir adakah penulis ni waras dan bijak.......

Tajuknya :

BUKAN SAHAJA PEMIMPIN UMNO TAKUTKAN PILIHAN RAYA, BLOGGER UMNO PUN TAKUT SAMA

Semua tahu,satu satunya jalan penyelesaian krisis di negeri Perak adalah dengan mengadakan pilihan raya negeri (Perak).Bila pilihan raya diadakan,semua orang akan puas hati(yang kalah tu mungkin tak puas la kot).
Tapi umNo secara keras menentang pilihan raya negeri Perak diadakan sekaligus membubarkan dun Perak.yang kita boleh perhatian,hanya Tengku Razaligh Hamzah yang setuju pilihan raya diadakan yakni dun Perak dibubarkan.
yang lain.....hampir semua takut,najib takut...menteri besar haram si zombie pun takut,mahathir takut,terbaru si pengemar penari bogel zahid hamidi pun takut..
ni semua pemimpin umNo,kerana apa mereka takut?kerana mereka tahu mereka pasti kalah...
selain pak pak menteri umNo yang takut,tidak ketinggalan blogger umNo....gua yakin mereka juga takut.buktinya,cuba korang periksa,dalam 10 blog pro umNo,berapa kerat yang mahukan dun perak dibubarkan?semasa dato seri nizar menang di mahkamah tinggi pun hampir tak terkata blogger umNo.nasib baik mahkamah rayuan limgam memutuskan untuk menangguhkan keputusan mahkamah tinggi selepas zombie membuat rayuan.kalau tak para blogger ni kena tutup muka jika bersemuka denagn orang awam..
kalau umNo kalah,apa alasan mereka nak buat,SPR diaorang kontrol,media pun sama,jadi si blogger ni hanya boleh telan tahi sendiri la..
blogger umNo ni semuanya pencacai la.korang tahu bagaimana istilah pencacai ni muncul,ia terbit dalam sebuah filem karya Tan Sri P-Pamlee.ayat sebenarnya adalah pencacai najis,tapi najis dan umNo adalah sinonim,jadi ia tidak banyak beza....
Dan pencacai umNo dan pencacai najis juga tidak banyak bezanya,bezanya cuma satu,kerja sebagai pencacai najis adalah lebih mulia berbanding jadi pencacai umNo.


Posted by keraspedal at 6:04 AM

Komen yanggambi,

Kawan rasa, penulis blog ni berfikiran dungu dan terlalu taksub sangat nak berkuasa sehingga tak dapat berfikiran waras lagi, kalau penulis BBBN nak tau ini komen kawan :-

  • UMNO/BN bukan takut nak menghadapi P-Raya di Perak, tetapi kerajaan UMNO/BN tidak mahu untuk membazirkan kos P-Raya yang menelan belanja jutaan ringgit. Malaysia baru je lepas menghadapi PRU ke 12 dan beberapa PR kecil. Bukankah lebih baik kalau peruntukkan jutaan ringgit itu disalurkan untuk pembangunan rakyat seperti yang telah dirancangkan oleh kerajaan BN.

  • Bukankah lebih baik kalau ADUN-ADUN Pakatan Rakyat di Perak lebih bersikap rasional, menerima hakikat bahawa deme sudah tidak dapat majoriti kerusi dalam dewan, bermakna dah tak de kerajaan lagi lah...... Ini tak, lebih kepada menunjukkan sifat-sifat binatang di rimba, seolah-olah tidak dapat berfikir sebagai seorang pemimpin yang dipilih rakyat. Dah tu mengajak rakyat membuat huru hara, demokrasi dah tak pakai lagi.......

  • ADUN-ADUN BN di negeri Kelantan, Kedah, Selangor dan P.Pinang sedia mewakili rakyat dalam dewan tanpa bersikap seperti haiwan, mereka dengan sikap kepimpinan sebenar menjadi kumpulan pembangkang yang bijak dalam dewan. Mengapa ADUN-ADUN Pakatan Rakyat tak boleh ?

  • Pakatan Rakyat sepatutnya lebih memikirkan pembangunan rakyat, kalau perasaan sangat deme kuat, tunggu sajalah PRU ke13 akan datang, berilah kesempatan kerajaan yang ada menyempurnakan tanggungjawab membangunkan negeri. Bukan nak tunjuk sapa takut, sapa berani atau sapa kuat. Kawan rasalah, rakyat Perak, terutama orang MELAYU dah beransur sedar akan kesilapan deme di PRU 12 yang lalu. ( ini sebenarnya yang ditakuti oleh Pakatan Rakyat)

  • Ini satu lagi, penulis menganggap “Selipar buruk pun belum tentu selamat”, terlalu takbur penulis ni membuat tanggapan. Kalau dia baca akhbar, tengok berita tv, tau ke berapa ribu rakyat dari negara-negara luar yang sanggup dan redha tenggelam di Laut Cina Selatan, Selat Melaka dan Pasific semata-mata nak menjejak kaki ka bumi Malaysia ? mengapa mereka menggadai nyawa ? Kalau bukan kerana Malaysialah satu-satu negara yang boleh mereka menumpang untuk hidup senang, aman dan damai.....

    Kalau pun Malaysia dikatakan huru hara, tak selamat, mungkin kerana ada orang yang macam penulis, berfikiran singkat, tidak pandai bersyukur dan pencentus huru hara.


Cukuplah setakat ini je yang kawan komen, kawan rasa blogger-blogger yang rasional lain lebih banyak akan membuat komen.

Saturday, May 16, 2009

Politik wang menular ke 1 lagi parti politik Melayu – PAS






Baru-baru ini, Ketua Dewan Ulama PAS, Dato’ Mohamad Daud Iraq mengakui menjelang Muktamar Agung PAS pada Jun ini, dalam perubutan kuasa kepimpinan tertinggi PAS sudah begitu ketara, ada individu sanggup memberi hadiah kepada perwakilan untuk mendapatkan undi.

Ahli Majlis Syura PAS menegaskan, gejala politik hadiah ( pasal PAS mendakwa sebuah parti Islam, maka politik wang disebut politik hadiah, lebih kuranglah, BABI disebut KHINZIR) langsung tidak berlaku dalam PAS, dan tidak boleh disamakan dengan amalan parti UMNO. ( puih........... UMNO juga yang kena........) katanya lagi, “Buktikan jika wujud, kalau tidak ia akan menjadi fitnah kepada parti “.

Apa kata Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa, “ saya tidak mahu komen apa-apa, sory, terima kasih “. Kot-kot dia yang dah pandai main politik wang/hadiah................

Deme semua tahu tak ngapa politik wang/hadiah ni dah menjalar dalam PAS ? Sebab Tuan Guru Politik Wang/Hadiah si Anwar Ibrahim berada bersama PAS, walau pun tak jadi ahli PAS, tapi bolehlah dikatakan bersama PASlah, sekarang PENASIHAT Pakatan Rakyat.

Dulu, sebelum Anwar Ibrahim belum masuk UMNO, UMNO tidak ada gejala politik wang, para perwakilan memilih kepimpinan parti berdasarkan keikhlasan perjuangan parti. Bila Anwar ada dalam UMNO, disitulah bermulanya gejala politik wang yang berleluasa sehingga sekarang. Penyakit ini begitu sukar dibanteras oleh kepimpinan parti kerana telah menular kepada golongan wanita, pemuda dan puteri, sehinggakan UMNO menubuhkan Lembaga Disiplin dan tahun 2009, SPRM dibenarkan bersama untuk menangani gejala ini.

Kini, gejala politik wang/hadiah mula menular dalam PAS, cuba renungkan, berapa ramai pemimpin-pemimpin PAS yang cenderung pada Anwar ? Berapa ramai kuncu-kuncu setia Anwar menyerap masuk dalam PAS ?

PAS tidak sedar sebenarnya, subversif yang pernah Anwar jalarkan dalam UMNO, kini mula menampakkan belangnya di dalam PAS.......

Anwar akan lakukan apa sahaja, termasuk mengkhianati bangsa dan agama asal matlamat untuk berkuasa tercapai, UMNO telah sedar dan Tun Mahthir segera menyikirnya, dan PAS juga mesti sedar dan segera melemparkan Anwar ini jauh-jauh......... Anwar sebenarnya pengkhianat Melayu dan Islam.......

Wabak H1N1 jangan dibiar menular dalam PAS ! ! !

Thursday, May 14, 2009

KEMELUT POLITIK PERAK – rakyat jemu dan meluat

Kawan kalau boleh malas dah nak tulis pasal kemelut politik di Perak, tapi setaipa kali kawan berada ditampat-tempat awam, isu ini seolah-olah tidak akan padam keluar dari mulut kemulut masyarakat. Di negeri Pahang, ramai juga datang dari Perak, terutama dalam rancangan FELDA, di daerah kawan saja lebih 20% asal dari rakyat Perak, mareka berhijrah ke Pahang untuk mengubah gaya hidup yang lebih sempurna dan harmoni, Pahang Darul Makmur kata mereka-mereka yang bersyukor dan berterima kasih.............

Rata-rata orang-orang yang asal dari Perak yang kawan temui, meluahkan rasa jemu, meluat dan benci dengan kerakusan pemimpin-pemimpin untuk berkuasa, berkecamuk sesama sendiri sehingga kepentingan rakyat terabai. Siapa yang sebenar-benarnya rugi ?

Semangat satu bangsa, satu agama berkecai dek kerana perebutan pangkat dan kuasa, semangat mushwarah, ukhuwah hilang begitu sahaja. Jika nak didengar dari kata-kata, semua berhujah soal pembangunan agama, bangsa dan negara.

Apa kata Perdana Menteri Dato’ Sri Najib Tun Razak :” SATU MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN “ Apakah ungkapan ini hanya untuk penyokong-penyokong UMNO atau Barisal Nasional sahaja ? Tidakkah ucapan dan harapan Dato’ Sri Najib selaku peneraju negara mengungkapkkan khusus untuk seluruh warga Malaysia, tidak untuk Melayu, Cina, India sahaja, tidak mengira parti mana yang diberi undi, asal saja ianya warga Malaysia..... Najib telah berkata, dia nak jadi Perdana Menteri Rakyat, mesra rakyat, memahami rakyat, kenapa warga Malaysia tidak memberi peluang dengan beliau untuk membuktikan hasrat dan cita-citanya ?

“ JONG PECAH YU YANG KENYANG “, itulah umpama yang dapat dikatakan, jika orang-orang Melayu Islam di Perak berterusan mengikut karenah, hasutan, propanganda, kata-kata manis puak-puak yang sebenarnya teringin sangat melihat kita berpecah belah.

SIAPA SEBENARNYA DALANG SEHINGGA KEMELUT INI BERTERUSAN ?


  • Nizar, tidak menerima hakikat kerjaannya telah kurang majoriti sokongan dari ADUN-ADUN Perak.

  • Nizar menderhaka, tidak menjunjung kasih titah Sultan Perak.

  • Nizar tidak menerima fatwa Mufti Perak, umat Islam wajib mentaati pemimpin/pemerintah.

  • Sivakumar mengikut undang-undang sendiri mengantung Zambryn dan 6 Exco, tidak mahu menerima keputusan Mahkamah, tidak patuh titah Sultan Perak. Kalau dah keputusan Mahkamah tak nak ikut, titah Sultan tak nak ikut, bermakna Sivakumar nak jadi raja FIRAUN lah agaknya ?

  • Sivakumar sanggup mengadakan sidang Dewan ADUN Perak bawah pokok.

Jika, semua perkara diatas tidak dilakukan, Perak tidak akan menjadi begini, rakyat tidak merasa dan gundah gelana.......... Ekonomi bertambah merudum, pelabur-pelabur takut untuk datang, pembangunan rakayat teergantung. Ini bukan masa nak tunjuk kekuatan, nak tunjuk sapa dapat sokongan rakyat, tunggulah PRU ke 13 nanti, sesiapa dapat majoriti kerusi, tubuhlah kerajaan, kalau kalah terima aje lah.............

Wednesday, May 13, 2009

JABATAN HAL EHWAL KHAS (JASA) - apaka tugas hakiki pegawainya? dari mana asalnya ?

Sebagai orang yang pernah berkhidmat dengan kerajaan, kawan terkilan juga dengan tulisan dalam blogger oranggomen.blogspot.com, mengkritik tugas dan tanggungjawab Pegawai-Pegawai JASA gred s22. Bagi kawan sepatut luahan pegawai sokongan dalam blog tersebut tidak patut berlaku, kita sebagai orang dalam mana-mana jabatan kerajaan perlu akur dengan Akta Rahsia.

Kawan print tulisan tersebut, kawan cari 2-3 orang Pegawai JASA yang bertugas dalam kawasan kawan dan kawan mintak pandangan mereka berhubung dengan kritikan tersebut. Gu kawan ni mendakwa telah berkhidmat dengan JASA atau dikenali dengan Jabatan Hal Ehwal Khas, Kementerian Penerangan Malaysia lebih 20 tahun, begini ceritanya yang kawan catat dan paparkan untuk anda semua :-

Sebelum JASA diujudkan, ianya dikenali dengan Cawangan Hal Ehwal Khas kemudian Bahagian Hal Ehwal Khas dibawah pentadbiran Jabatan Penerangan Malaysia. Pegawainya dipanggil Pemabntu Luar Gred S7 Kontrak, sama dengan pegawai sokongan berjawatan Pembantu Penerangan dalam Jabatan Penerangan Malaysia, pegawai-pegawai kontrak ini ada juga dalam KEMAS, Jabatan Pembangunan Koperasi dan FELDA.

Pada tahun 80an, pegawai-pegawai ini hanya dibayar elaun sahaja, lebih kurang RM900+-, tiada kemudahan tuntutan elaun perjalanan, loging, makan dan kerja lebih masa, kemana sahaja pegawai ini bertugas dengan kenderaan sendiri, minyak kereta sendiri, bukan macam Pembantu Penerangan yang dapat semua kemudahan dan menjalankan tugas menggunakan unit jabatan.
Kerjanya bukan untuk kempen politik UMNO, menjalankan tugas untuk kerajaan, hari-hari berjumpa penduduk setempat, menjelaskan apa saja isu-isu yang bertentangan dengan dasar kerajaan. Oleh kerana pegawai ini dilantik dari kalangan orang-orang politik, khususnya UMNO, maka banyak yang menyangka pegawai ini kerjanya semata-mata kempen untuk UMNO. kalau dulu perlantikan pegawai ini, bukan sijil yang diutamakan, pegawai dilantik berdasarkan aktiviti individu itu dengan masyarakat setempat, perhubungan yang baik serta diterima oleh masyarakat setempat.

Kenapa pegawai ini dilantik ? Kerana bagi mengimbangi Kakitangan Kerajaan dari pelbagai agensi kerajaan yang pro pembangkang, macam penulis dalam blog oranggomen, menghalang setiap dasar kerajaan yang hendak dilaksanakan untuk rakyat telah disabotaj oleh pegawai-pegawai kerajaan yang tidak bertanggungjawab macam penulis blog oranggomen. Oleh kerana ada petualang-petualang dalam jabatan kerajaanlah, maka pegawai ini dilantik dari kalangan penyokong UMNO atau kerajaan tulin, bagi menghindarkan daripada rakyat menuduh kerajaan tidak melaksanakan tanggungjawab untuk rakyat.

Pegawai-pegawai kerajaan bersikap kominis terlalu banyak dalam agensi kerajaan, mereka-mereka inilah yang mensabotaj setiap dasar yang hendak dilaksanakan oleh kerajaan untuk rakyat dan rakyat akan marah pada kerajaan. tapi kawan heran juga, mengapa pegawai/kakitangan seperti ini masih mahu bekerja dengan kerajaan, beri makan anak bini hasil dari kerajaan, kemudian tidak amanah dalam menjalankan tugas, apa tidaknya, kalau deme telah lari dari dasar-dasar kerajaan, sabotaj kerajaan, tak amanahlah namanya........ apa hukumnya.........

Katakan deme pegang jawatan Guru, tujuan untuk memberi ilmu, tapi deme telah berkempen kepada ibubapa dan pelajar membenci kerajaan, salah atau tak salah etika kerja deme ? Begitu juga kalau anda seorang Pegawai di Jabatan Pertanian, bantuan patutnya diberi kepada orang kampong, tapi semua benih, baja deme jual kat tokeh cina, apa hukumnya ? Apatah lagi kalau deme seoarang pegawai di Jabatan Penerangan, tapi berkempen dan memutarbelitkan fakta kerajaan, apa hukumnya ?

Sebab itulah Pegawai-Pegawai JASA Gred S22 diujudkan, kalau dulu memang tiada yang nak pandang dengan pegawai JASA ni, sejak diujudkan sebuah Jabatan dalam tahun 2000, dibawah Kementerian Penerangan Malaysia, semua pegawai-pegawai dinaikan gred, gaji agak lumaya, menerima pelbagai kemudahan, ramailah yang cemburu termasuk orang-orang politik. Lebih-lebih lagi dari sahabat-sahabat yang satu kementerian, macam-macam tohmahan dilemparkan kepada pegawai-pegawai JASA ni....... tau tak deme, mereka tidak berpencen macam pegawai tetap, bila kontrak dah tak sambung, pegawai ni dihumban macam sampah je......

Pegawai JASA ni, bukan berkempen politik, mereka meninjau disetiap ceruk dalam kawasan, mencari, mendapat maklumat dari rakyat dan laporkan kepada kementerian. Setiap kelemahan yang ada dalam kampong-kampong, tugas kerajaan atau agensi kerajaan yang terlibat untuk memperbaikinya. Pegawai JASA juga perlu menerangkan apa yang telah kerajaan buat untk rakyat, sebab apa ? sebab rakyat telah banyak menerima maklumat-maklumat yang tidak betul dari pembangkang dan juga pegawai-pegawai kerajaan macam penulis blog oranggomen ni.

Janganlah menidakkan tugas dan tanggungjawab pegawai-pegawai JASA, namun tidak dinafikan ada yang lari dari tanggungjawab........`

Janganlah dengki sangat dengan pegawai JASA ni, hanya pada tahun 2000 barulah mereka dapat sedikit nikmat dari tugas yang mereka laksanakan. Sebelum ini, dimana sahaja bertugas, arahlah keseluruh ceruk dalam negara, kawasan pendalaman di Sabah, Serawak, tak pernah mereka menolak. Mereka dengan rela hati berkorban masa, tenaga, meninggalkan keluarga semata-mata untuk melaksanakan amanah kerajaan. Oleh kerana tugasnya sentiasa berjumpa denga masyarakat, sebab itu ramai yang telah dipilih menjadi calon dalam pilihanraya. Jangan cemburu wahai sahabat-sahabat terutama dri Jabatan Penerangan Malaysia...........

Begitulah yang dapat kawan paparkan, luahan dari gu-gu yang berkhidmat dengan JASA, mereka harap, janganlah buat cerita-cerita fitnah untuk memburukan nama baik Jabatan Hal Ehwal Khas atau kakitangannya. banyak lagi Kakitangan agensi-agensi kerajaan yang lari dari tugas sebenar menyebabkan rakyat marah pada kerajaan. Lebih baik letak jawatan daripada anda berselindung macam musang.........

Tuesday, May 12, 2009

UMNO 63 TAHUN - Lebih matang atau lebih uzur ?

Kawan tak komen pasal Nizar MB Perak tak sampai 1 hari, banyak gu-gu blogger yang dah tulis pasal kerajaan Perak, syabas....... anda semua pejuang-pejuang blogger untuk kepentingan Negara.

Semalam 11 Mei 2009, UMNO menyambut ulangtahun yang ke 63 di PWTC, kawan amat tertarik dengan ucapan Presiden UMNO Dato’ Sri Najib, antara kata-kata yang berkesan dalam hati kawan seperti berikut :

Katanya, “ UMNO perlu berani membuat perubahan jika parti keramat orang Melayu itu mahu terus kekal relevan terutama di kalangan generasi muda hari ini “.

Katanya, “ perubahan yang hendak dicapai juga hendaklah ikhlas dan sama sekali tidak boleh bersifat retorik semata-mata kerana rakyat hari ini memiliki minda yang kritis dan lebih terbuka ”.

Kawan tertanya-tanya, pada tahap manakah sebenarnya perubahan itu perlu dibuat, perubahan yang perlu dilakukan dengan ikhlas dan tidak bersifat retorik. Apakah perubahan itu bermula dari peringkat Majlis Tertinggi atau Bahagian atau Cawangan, atau pada Ahli-Ahli UMNO itu sendiri ?

Kawan tertarik juga bila membaca tulisan dari blog Suara Prihatin UMNO Jerantut, kawan salin untuk tatapan anda :

Kita berharap dalam pemilihan akan datang hanya pemimpin yang berkualiti saja yang akan dipilih. Kita juga berharap perwakilan tidak lagi memilih calon berdasarkan berapa banyak yang mereka laburkan untuk membeli undi. Perwakilan ke bahagian juga harus dipastikan bukan dari kalangan mereka yang undinya boleh dengan wang ringgit. Ini lah perubahan permulaan yang kita harapkan.

Saya ingin mengimbas kembali, saya yang bukan perwakilan juga telah diberikan sebanyak RM50.00 apabila mereka yang menjadi perwakilan menerimanya dari seorang calon walau saya menolaknya. Saya maklumkan ini kepada seseorang yang kini sudah berjawatan dalam parti di Peringkat Bahagian, namun beliau menyindir saya dengan sinis bahawa RM50.00 lah nilaian saya. Saya menerimanya walau saya tidak menganggap saya dibeli kerana tiada apa yang dapat saya tukarkan - tiada undi dari saya. Kini orang yang menyindir saya suatu masa dulu juga terlibat dalam memberi dan menerima. Hahaha! Alangkah hinanya.

Bagi kawan, itulah peringkat sebenarnya yang mesti berubah, Ahli-Ahli perlu berubah terlebih dahulu bagi memastikan kepimpinan seterusnya dapat menerajui UMNO dengan semangat perjuangan yang sebenar dan cemerlang.

UMNO Cawangan seluruh Malaysia akan memulakan persidangan Cawangan bermula dari 15 Mei 2009 hingga 30 Jun 2009, mungkin kita nampak perbezaan suasananya dari tahun 2008 bukan ?

Kawan meninjau-ninjau ahli-ahli UMNO di beberapa Cawangan dalam Bahagian kawan, 100% menyatakan masih tidak tahu bila persidangan cawangan akan diadakan, yang paling kawan keciwa apabila Ketua UMNO Cawangan sendiri memberi jawapan “ tidak tahu lagi “. Dimanakah kepekaan kepimpinan peringkat cawangan atau ahli-ahlinya terhadap UMNO ? sungguh memalukan...............

Kawan dapat tahu ada juga sesetengah Cawangan UMNO tidak pernah mengadakan mesyuarat AJK Cawangan selepas pemilihan dari tahun 2008. Bagi kawan, kalau tidak pernah mengadakan mesyuarat AJK Cawangan, maka Cawangan itu tidak pernah ada perlantikan Setiausaha, Bendahari, Ketua Penerangan dan AJK tambahan, jadi, apa yang Ketua Cawangan buat ? Apa tujuan si Ketua Cawangan ini beriya-iya sangat nak bertanding jadi Ketua Cawangan ?

Tahun 2008, lagi sebulan nak diadakan persidangan cawangan, suasana macam hari raya, siang malam ada jamuan, pergilah kat mana-mana kedai kopi, warung dan restoran, riuh rendah kelompok UMNO menjamu selera. Bagi yang nak bertanding AJK Bahagian, Perwakilan ke Kuala Lumpur pun, tak duduk rumah berkempen siang malam, akulah yang kerja kuat untuk UMNO konon ?

Kalau di Bahagian Jerantut, setiap perwakilan Cawangan dapat RM50, tapi ditempat kawan tidak kurang RM300, kawan ada bukti, sebab tu kawan cakap. Kawan dapat cerita, masa pemilihan Bahagian dalam tahun 2005, ada perwakilan dibeli untuk mengundi seseorang dengan wang sebanyak RM3,000.00 seorang dan ada seorang perwakilan untung besar kerana suami isteri dipilih jadi perwakilan cawangan.

Ada juga yang tak terpengaruh dengan duit ni, ada yang bawak aduan ke Lembaga Disiplin UMNO, dia orang cakap, deme tak percaya dengan Lembaga Disiplin UMNO, sama juga macam perwakilan cawangan perangainya........

Itu cerita pasal beli perwakilan, belum lagi kawan cerita pasal kerat mengerat sesama UMNO, pasal kumpulan-kumpulan dalam UMNO.......... banyak sangat kumpulan, lama-lama UMNO semakin kecil, apa taknya, kumpulan yang menang ketepikan kumpulan yang kalah, ramailah ahli-ahli UMNO yan terpinggir, lama-lama bosan dengan UMNO jadi penyokong pembangkang.............

Bagi kawan, yang sebenar-benar perlu berubah adalah ahli-ahli UMNO itu sendiri, ahli-ahli UMNO yang lebih dulu mengubah sikap menolakkan apa jua bentuk rasuah. Kalau tidak, tidak mustahil penipu, pencuri, perogol, penjenayah akan menerajui UMNO.

UMNO dalam usia ke 63 tahun, sepatutnya lebih matang, bukan semakin uzur........

Monday, May 11, 2009

Nizar MB Perak yang sah - Hakim Mahkamah Tinggi

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengumumkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar sah Perak setelah digugurkan jawatan tersebut, awal Februari lalu.

Kawan lihat kepimpinan UMNO/BN menerima keputusan itu dengan hati yang terbuka, PM Dato’ Sri Najib meminta agar rakyat bertenang, begitu juga dengan Zambry. Berbeza sekali dengan pembangkang, nampaknya terlalu ghairah, sehinggakan Nizar Jamaluddin segera mengarahkan Zambry serta enam exconya melepaskan jawatan serta-merta..

Bagi kawan, terbukti bahawa selama ini badan-badan Kehakiman Negara bukanlah dibawah telunjuk kerajaan UMNO/BN, segala tuduhan pembangkang adalah tidak berasas sama sekali.

Persoalannya, bagaimanakah tindakkan Nizar dan kuncu-kuncunya jika keputusan Hakim berpehak sebaliknya ?

Apakah tuduhan yang akan diterima oleh Badan Kehakiman dan kepimpinan UMNO/BN ?

Apa yang kawan kesalkan, bahawa Nizar dan kepimpinan Pakatan Rakyat bersikap derhaka dengan titah Sultan Perak yang menasihatkan beliau berundur dari jawatan Menteri Besar Perak, apabila Sultan Perak mendapati Pakatan Rakyat telah tidak mendapat kepercayaan ADUN-ADUN dalam negeri Perak 31 kerusi menyokong BN dan 28 kerusi menyokong Pakatan Rakyat.

Mufti Perak juga menasihatkan agar Nizar tidak sepatutnya angkuh dengan menyatakan “Memohon sembah derhaka“. Tetapi Nizar dengan kuncu-kuncu Pakatan Rakyat lebih memilih keputusan mahkamah dari menerima keputusan Sultan Perak dan Fatwa Mufti Perak.

Kalau Pakatan Rakyat benar-benar ingin membela negara, Nizar dan kuncu-kuncu tidak menimbulkan kekecohan, sama ada di Dewan Perak mahu pun dalam negeri. Kalau Nizar serta kuncu-kuncu benar-benar menjunjung kedaulatan Sultan Perak dan negeri Perak dan juga menjaga keharmonian rakyat jelata, tindakkan-tindakan Nizar dan kuncu-kuncu adalah semata-mata untuk memuasan nafsu untuk berkuasa, bukan untuk kepentingan negara.

Rakyat khususnya orang-orang Melayu perlu sedar dengan permainan Pakatan Rakyat ini, diantara titah Sultan dan Fatwa Mufti, nampaknya Pakatan Rakyat lebih memilih mahkamah.

Kalau DAP dan PKR yang bersikap begini, kawan tidak hairan, kerana gulungan ini memang menunggu-nunggu masa untuk menghapuskan institusi beraja dalam Malaysia, dan menghapuskan hak-hak orang Melayu dalam negara, termsuklah menghapuskan Malaysia sebagai sebuah negara Islam. Tapi, sikap kurang ajar dan derhaka ini datang dari wakil rakyat PAS iaitu Nizar Jamaluddin, PAS mendakwa, bahawa PAS itu Islam dan Islam itu PAS, sanggup bersengkokol dengan orang-orang yang terang-terang menentang Islam.

Apakah Islam menjadi tunjang perjuangan yang diwar-warkan PAS hanya sebagai topeng untuk menipu rakyat jelata ? Kalau tidak, memgapa kepimpinan ulama PAS membisu seribu kata, apabila Nizar dengan angkuh menyatakan “ patik mohon sembah derhaka “ kepada Sultan Perak, disambut dengan megah oleh kafir-kafir yang selama ini memang tidak pernah menerima Raja-Raja dalam Malaysia. Dimanakah hukum sebagai penganut Islam, kalau tidak taat pada pemerintah ?

Dengan itu, Nizar,kepimpinan PAS serta penyokong-penyokong Melayu Islam perlu sedar dengan permainan DAP dan PKR, jangan kerana terlalu ghairah untuk berkuasa, maruah agama, maruah bangsa sanggup digadai. Jangan jadi macam Pak Kadok, “menang sorak, kampong tergadai “, renung-renunglah.

Sunday, May 10, 2009

KELING PARIA - P.Uthayakumar

P.Uthayakumar - tetap tidak berterima kasih pada Kerajaan Malaysia



Kalau di negara India, bangsa India dari kasta yang paling hina adalah Kasta Paria, kasta paria ini sama taraf dengan kasta yang paling hina, iaitu golongan yang hanya boleh membuat kerja-kerja membakar mayat ditepi sungai Ganga. Kasta ini tidak dibenarkan sama sekali bercampur dengan kasta-kasta lain, terutama yang berkasta Brahman (dikatakan kasta ini paling mulia di India).

Di Malaysia, kaum India tidak mengamalkan kasta, malah tidak dibenarkan sama sekali, itulah untungnya warga Malaysia dari pelbagai kaum, tapai amat-amat kesal dengan keling paria sekor ni yang tak sedar diri..............

Uthayakumar keling paria ni, rasa kawan kalau balik India, entah kasta apa agaknya dia. Dapat duduk kat Malaysia ni patut bersyukur, bebas untuk mendapatkan apa saja sebagai seorang manusia. Kalau kat India, mungkin kebulur agaknya, kita ambil contoh di negeri Bihar saja, mempunyai penduduk seramai 90 juta orang, lebih 40% dalam taraf kemiskinan.

Pedulilah pasal tu, yang kawan kesal perangai keling paria sekor ni, kerajaan bebaskan dia dari ISA, dia dengan kurang ajar menndakwa dia ditahan di bawah ISA tanpa ada buat salah, buat apa nak berterima kasih kat kerajaan............... “ minta maaf, saya tidak akan berterima kasih kepada kerajaan “ inilah cakap paria yang bongkak tak sedar diri, pemimpin HINDRAF ni.............

Inilah pemimpin HINDRAF yang mendapat sokongan lantang dari orang-orang Melayu macam Anuar Al Juburi, Mat Sabu Al Buriti, Sallehuddin Ayubabi yang tak sedar diri.

Deme semua tengoklah gambar keling paria sekor ni (gambar kat atas), keling paria ni berjambang, berjangut panjang, tak lama lagi nak pakai serban macam Tuan Guru Nik Aziz, lepas tu pergilah ceramah kata mana-mana markas PAS sambil baca dan tafsir ayat Quran macam Eng kafir dari Perak tu........ rakyat Melayu Malaysia ramai yang tak sedar, keling paria sekor ni lah yang buat huru hara kat Malaysia, nak buat keganasan macam penggannas LTTE kat Sri Langka, kalau kerajaan Malaysia tak bendung, sudah pasti Malaysia jadi tak selamat macam Sri Langka.

Kawan harap rakyat Malasia sokong penuh tanpa belah bagi supaya kerajaan kekalkan ISA di Malaysia, untuk mengekalkan keamanan serta keharmonian dalam negara. Kekalkan ISA..................

Kawan sebenarnya agak keciwa dengan kemurahan dan kelembutan pemimpin Kerajaan Malaysia melepaskan keling paria sekor ni, kalau tak pun lucutkan taraf KEWARGANEGARAN paria ni, hantar balik India, biar dia tau pahit maungnya dia........ kalau ia pun dia pernah tuntut ganti rugi dari Queen British dan kerajaan Malaysia, pasai orang putih ni dah bawak tok nenek dia datang ke Tanah Melayu dulu........... nasib baik orang putih tu bawak masuk ke Tanah Melayu keturunan paria ni, kalau tak anak cucu deme kerjanya tukang bakar mayat je lah kat tepi sungai Gangga sampa le ni............

Kepada sahabat-sahabat Melayu Islam, marilah kita dengan sepenuh hati berdiri menyokong kepimpinan Perdana Menteri Dato’ Sri Najib, jangan biarkan ada manusia seperti keling paria ni lagi yang berani mengugat kestabilan negara kita yang tercinta.

Friday, May 8, 2009

Telatah ADUN-ADUN PR & Warkah untuk penulis blog albanjari


Gambar-gambar apa yang berlaku semasa persidangan Dewan Undangan Negeri Perak pada 7 Mei 2009, ni kawan salin dari laman blog penyokong pembangkang namanya "albanjari", macam-macamlah dia kutuk kat ADUN-ADUN BN, ni kawan ambik pulak gambar dari blog dia, kawan pulak ngutuk. Amacam rasanya hati albanjari ?

Hari ni kawan tak nak komen pasai apa yang berlaku kat Dewan tu, nih, kawan nak cerita sikit kat albanjari ni, kalau betui lah dia tu keturunan BANJAR. Kat Malaysia ni, keturunan Banjar, Jawa , Bugis, Bajau, Boyan, Aceh dan Melayu boleh dikatakan kebanyakan rakyat Malaysia dah lupa nak sebut, kerana apa, kerana dari mula penubuhan UMNO oleh Dato’ On Jaafar, semua etnik-etnik ni dikumpulkan dipanggil dengan satu bangsa iaitu “ MELAYU

Sebab itu semua keturunan yang kawan sebut tadi, boleh hidup aman damai kat Malaysia ni, ramai yang jadi jutawan, profesional, wakil rakyat dan macam-macam lagi lah, sebab apa ? sebab dipanggil dengan satu perkataan je “ MELAYU “ Cuba albanjari pegi tengok keturunan Banjar kat Indonesia sana, yang paling dekat kat Pulau Tambelahan, Riau sebelah Singapura, nak yang jauh deme pegi Banjar Masin, Kalimantan, deme tengok macam mana etnik Banjar ni hidup, ade ke mewah macam etnik Banjar kat Malaysia ni ?

Kalau kat Pulau Tambelahan, etnik Banjar ni buat perkampongan dalam air, sebut je Kampong Air, orang tau itu semua puak Banjar, macam orang Bajau Laut kat Sabah. Hidup mandiri, tanpa prihatin, kerja harapkan rezeki laut, tak kira hujan ribut, panas sejuk, rumah berdindingkan buluh, beratap rumbia, sekolah anak-anak ikut kemampuan yuran setiap bulan, ramai yang tak bersekolah, yang cerdik sikit, kaya raya, tapi kebanyakan hidup papa kedana. Tak kurang juga anak-anak gadis terpaksa dipajak oleh ibu bapak untuk dijadikan pelacur, kerana hidup terlalu daif.

Kawan nak tanya sekali lagi kat albanjari, adakah etnik Banjar kat Malaysia, tak kiralah kat mana pun, kat Perak ke, kat Selangor ke, kat Pahang ke, kat Johor ke yang dizalimi oleh Kerajaan UMNO/BN ? Kawan tau lah Banjar ni kebanyakannya asal pesawah, kat Selangor pesawah, kat Rompin, Pahang pesawah, kat Mersing, Kahang di Johor juga kebanyakannya asal pesawah (tempat-tempat ni banyak etnik Banjar).

Kalau ada yang hidup deme tu susah, itu salah pengaturan cara hidup deme, bukan kerana kerajaan UMNO/BN. Janganlah kira masa zaman mula-mula tok moyang kita jijak kaki kat Tanah Melayu dulu, memang pun merempat, Tok Nyang kawan masa mula mendarat kat Tanah Melayu dulu tu, nasib jumpa Nek Nyang kawan, kawin dengan orang Melayu, tapi kawan tak lupa asal keturunan, kawan cari sedara mara kat Pulau Tambelahan dan Banjar Masin Kalimantan.

Jangan menjadikan diri deme tu bungul, tambok kata orang Banjar, sebab itu, jangan kita asyik nak tuduh pemimpin UMNO/BN zalim, menindas pada rakyat, belajarlah bersyukur dan berterima kasih, setahu kawanlah, orang-orang Banjar ni, adalah keturunan Muslim yang berpegang kuat dengan ajaran Islam, kalau bab agama perkara nombor satu ibu bapak ajar untuk anak-anak, walau pun dulu-dulu orang lelaki Banjar ni mesti sisip Pisau Belati kat pinggang bila keluar rumah.

Tahuk kah ikam, si albanjarik ? Kerajaan UMNO/BN tidak zalim macam kamu asyik kutuk tu........ ni satu lagi, sebelum kawan tutup cerita, albanjari patut renti-rentilah mintak derma kat orang, janganlah nak tipu orang ramai untuk perut deme, mintak sumbangan untuk jihad konon, masuk akaun deme......... rentilah nak nipu duit orang, carilah jalan halal kalau nak hidup senang. Jangan jual agama untuk kepentingan diri...................

Thursday, May 7, 2009

RENTETAN sidang Dewan Negeri Perak

SIDANG DUN PERAK – mengapa pembangkang macam tak reti basa ?

IPOH 6 Mei - Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berharap sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang akan bermula esok, berlangsung dalam keadaan baik dan lancar.
Aktivis Bersih direman sehingga Jumaat.

Aktivis Bersih direman sehingga Jumaat
KUALA LUMPUR 6 Mei - Seorang aktivis Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih), Wong Chin Huat yang dikatakan terlibat dalam kempen memakai baju hitam menjelang sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, esok direman polis sehingga Jumaat ini. Aktivis itu direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 4 (1)(b) Akta Hasutan 1948, difahamkan, polis akan menyoal siasat lelaki terbabit untuk mengumpul beberapa lagi maklumat terutamanya mengenai penyebaran beberapa khidmat pesanan ringkas (SMS).

Raja Dr. Nazrin tiba untuk perasmian sidang Dewan Undangan Negeri
07/05/2009 9:53am
IPOH 7 Mei - Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah dan Raja Puan Besar Perak, Tuanku Zara Salim tiba di bangunan Perak Darul Ridzuan pukul 9.38 pagi. Baginda kemudian berkenan membuat pemeriksaan kawalan kehormat. – Utusan

30 ditahan ingkar perintah mahkamah
07/05/2009 9:58am
IPOH 7 Mei - Kira-kira 30 orang awam termasuk dua wakil rakyat pembangkang ditahan kerana berdegil dan terus berkumpul di sekitar bangunan Perak Darul Ridzuan di sini pagi ini bagi mengganggu perjalanan sidang Dewan Undangan Negeri.
Polis membuat tangkapan itu berdasarkan perintah mahkamah yang membenarkan untuk menahan mereka yang berkumpul dalam kawasan radius 500 meter dari kawasan bangunan berkenaan - Utusan

Salehuddin Ayob turut ditahan
07/05/2009 10:10am
IPOH 7 Mei - Salahuddin Ayob merupakan pemimpin pembangkang terbaru yang ditahan kerana ingkar arahan polis yang meminta orang ramai yang berkumpul di sebuah restoran berhampiran bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di sini bersurai. – Utusan

Sivakumar halau ADUN BN, Bebas keluar dewan
07/05/2009 10:14am
IPOH 7 Mei - Sidang Dewan Undangan Negeri Perak kecoh apabila Speaker, V. Sivakumar menghalau tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional dan tiga ADUN Bebas keluar dewan.
Arahan itu dibuat sebelum sidang tersebut dimulakan.
Sivakumar berkata, dewan tidak akan dibenarkan bersidang selagi 10 ADUN tersebut tidak keluar dari dewan berkenaan. - Utusan

Ganeson dilantik sebagai Speaker
07/05/2009 12:38pm
IPOH 7 Mei - Bekas ADUN Sungkai, Datuk R. Ganeson dilantik sebagai Speaker Dewan Undangan Negeri Perak yang baru tetapi V. Sivakumar masih tetap enggan berganjak dari tempat duduk speaker.

Komen yanggambi

Mengapa Adun-Adun Pakatan Rakyat ini begitu babel, bangang, keras kepala, sengaja nak menghuruharakan persidangan Dewan ?

Apakah deme terlalu kemaruk nak berkuasa hingga lupa yang deme dah tak cukup kerusi nak tubuh kerajaan ?

Atau Nizar dan kuncu-kuncu masih tak puas lagi naik kereta camry ?

Atau Sivakumar dah syok pakai songkok dan jubah hingga tak reti nak tanggal lagi ?

Kalau Siva dah syok sangat pakai songkok dan jubah tu, pakai je lah hari-hari bukan sapa nak larang, Ahli Parlimen Eng tak payah pakai songkok dan jubah pun boleh tafsir ayat Quran dalam ceramah PAS, Tok Guru Nik Aziz pun syok dengar...................... Siti Norhaliza nyanyi depan tok guru pun syok dah dengar, suara perempuan bukan aurat lagi dah..........

Mat Sabu, menganjurkan majlis solat hajat sempena sidang Dewan Undangan Negeri Perak, untuk apa ?

Kalau untuk memohon kesejahteraan, keamanan dan keharmonian ketika persidangan, syukorlah, tapi kalau untuk meminta agar persidangan jadi huru hara......... deme fikirlah sendiri.......

Setahu kawan, solat hajat adalah untuk memohon Allah memakbulkan hajat kita yang dalam perkara-perkara yang baik je, ini tak, mohon dengan Allah untuk menjahanamkan orang lain........

Deme ingat tak, dulu masa Anuar Al Juburi (Mat Sabu beri nama pada Anuar macam tu, bukan kawan) dipecat oleh Tun Mahathir (Mat Sabu panggil Mahafiraun atau Mahazalim), beribu-ribu umat Islam buat solat hajat kat Stadium di Kelantan, beribu-ribu orang Melayu Islam solat hajat dihadapan Ka’abah, mohon Allah turunkan bala kepada Tun Mahathir. Apa yang jelas, sifat buruk Anuar Al Juburi, satu persatu Allah perlihatkan, tapi masih ada orang Melayu Islam tidak nampak atau sengaja buat-buat tak nampak dek kerana hati telah gelap. Tun Mahathir, kawan nengok macam tu juga, malah lebih segar, gagah, sihat untuk bersama memperjuangkan nasib bangsa dan negara. Deme tak nampak ke petunjuk Allah ini wahai saudara-saudara ku Melayu Islam ?

Mentang-mentanglah Mat Sabu Al Buriti nak rebut jawatan Timbalan Presiden PAS bulan Jun ni, tunjuklah aku ni handal, garang, berani, keras kepala (keras kepala tahik). Bodoh sangatlah orang-orang PAS kalau pilih juga manusia macam ni........... dia bukan Ulama, ular dalam semak.......... kalau nampak je tikus betina, nengok lah membelit dianya.........

Kawan ingat lagi masa Pilihan Raya Kecil Batu Talam di Pahang, Mat Sabu Al Buriti meraikan kehadiran Anuar Al Juburi di Markas PAS di Kg Sega kalau tak silap. Mat Sabu Al Buriti dengan gaya mengelek pungung sambil menyanyi lagu tahun 60an (kawan ada pada malam tu), bunyi lagunya :

“ Wahai pujaan hatikuuuu, dengarkanlah alunan lagukuuuu......, walau pun kau berdosa padakuuuuu....... namun kau sorang pujaan hati kuuuuuuuuuu “

Memang pun Anuar Al Juburi pujaan hati Mat Sabu Al Buriti, sama-sama punyai kegemaran, cuma bezanya depan belakang je...........

Sebenarnya kawan malas nak ngata, ngutuk orang ni, tapi sekali sekali geram juga dok baca blog-blog dia orang, kadang-kadang kawan pikir deme ni macam tak de agama langsung. Deme pikirlah, ngapa puak-puak ni suka sangat nengok bumi Melayu ni huru hara, macam-macam benda deme buat, menghasut rakyat agar bersama buat huru hara, tak ingat ke peristiwa 13 Mei, sapa sebenarnya yang susah, tak ke orang Melayu juga........

Entahlah weh, deme pikirlah sendiri, mohon pada Allah agar benar-benar beri pentujuk kejalan yang benar dan lurus, mohon dijauhi negara ini dikuasi manusia-manusia seperti ini............