Wednesday, April 22, 2009

KEANGKUHAN MOHAMMAD NIZAR


'Mohammad Nizar angkuh tolak kerjasama Umno, Pas'
Oleh Nazura Ngah nazura@bharian.com.my


NGO anggap pembangkang sanggup gadai maruah Melayu, Islam


KUALA LUMPUR: Pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menyifatkan kenyataan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin bahawa Pas tidak akan bekerjasama dengan Umno sebagai bukti parti itu sanggup mempertikaikan kedudukan orang Melayu dan agama Islam. Mereka juga berpendapat, kenyataan Mohammad Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang itu mencerminkan keangkuhannya dan sikap sebenar Pas yang tidak berminat berjuang untuk menegakkan perpaduan atau syiar Islam.

Pengerusi Pertubuhan Pergerakan Perpaduan Islam Malaysia (PPIM), Datuk Zulkifli Mohamad, berkata kenyataan Mohammad Nizar bukan saja menggambarkan kesombongan dan keangkuhan, malah beliau rela diperkudakan oleh DAP yang sentiasa mencari jalan untuk meneruskan agenda mereka. "Mohammad Nizar menjadi mikrofon suara kepada DAP sedangkan parti itu mengamalkan pendekatan 'baling batu sembunyi tangan' namun saya sentiasa yakin jalan menyelamatkan orang Melayu adalah menerusi permuafakatan Umno dan Pas di meja rundingan," katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Akhbar semalam melaporkan kenyataan Mohammad Nizar bahawa Pas tidak akan bekerjasama dengan Umno walaupun untuk kestabilan politik di Perak, sebaliknya meminta Sultan Perak, Sultan Azlan Shah membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN). Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali, berkata beliau yakin keangkuhan Mohammad Nizar yang juga Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak itu akan sampai ke peringkat rakyat benci pada Pakatan Rakyat walaupun ketika ini ada yang menyokong tindakan itu. Ketua Umum Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar, berkata kenyataan itu menggambarkan bahawa Mohammad Nizar seorang pemimpin yang emosional sehingga mengeluarkan kenyataan bersifat peribadi.

Malah, katanya kenyataan itu mungkin tidak mewakili keseluruhan pemimpin Pas, terutama pada peringkat jawatankuasa perhubungan negeri dan pucuk pimpinan parti termasuk Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Bagaimanapun, Presiden Pertubuhan Profesional dan Pewaris Bangsa (Prowaris), Feriz Omar, berkata beliau melihat kenyataan Mohammad Nizar itu mungkin sebagai pintu kejayaan mencari titik pertemuan antara Umno dan Pas. Katanya, semua pihak perlu duduk semeja untuk merungkai apakah alasan pemimpin Pas terbabit membuat kenyataan seumpama

Komen yanggambi :

Kepimpinan PAS, sudah masuk dalam golongan orang RIAK dan Takbur. Kalau dulu mungkin boleh dikatakan perjuangan pemimpin-pemimpin PAS demi menegakkan Islam, namun diakhir-akhir ini sudah menampak sifat-sifat keangkuhan sebenarnya. Semua aktiviti PAS bukan lagi kerana Allah semata-mata, mereka sudah terlalu jauh terpesong............... berwaspadalah wahai umat Islam akan tipu helah ini.

Bagi kawan, UMNO tidak perlu untuk mempelawa orang-orang yang angkuh ini, biarlah kita dikatakan sudah lemah, tidak mendapat sokongan orang Melayu, biar deme kata UMNO akan terkubur, sesungguhnya Allah lebih mengetahwi hasrat murni kepimpinan UMNO. Sebenarnya pemimpin-pemimpin PAS sudah kabur dengan kekuasaan, mereka begitu yakin mereka kuat walau pun penyokong-penyokong sebenar mereka akan membawa rebah........... Kita lihatlah nanti.......

Kerana tamak kuasa, sayangkan kereta baru beli, Nizar relah diperkudakan DAP untuk menderhaka pada Raja. Keruntuhan moral pemimpin-pemimpin mereka begitu ketara, sejak bermula dengan Mat Sabu, Anuar Ibrahim, Elezebet Wong dan banyak lagi yang timbul, mengapa NIk Aziz dan Hadi Awang membisu.... malah redha membiarkan orang kafir mengkotak katikkan ayat-ayat suci Al Quran. Untuk apa semua itu, kalau bukan semata-mata memenuhi hawa nafsu, bukan lagi kerana Allah.........

Mereka yang bergelar Tok-Tok Guru dalam PAS tahu, malah lebih dari mengetawi, bahaw Allah telah berfirman dalam Surah Ali 'Imran ayat yang ke 103 bermaksud :

" Berpeganglah kamu sekalian kepada tali (agama) Allah dan janganlah kamu berpecah belah dan ingatlah nikmat Allah (yang diberikanNya) kepada mu. Ketika kamu telah bermusuh-musuhan, lalu dipersatukanNya hati mu, sehingga kamu jadi bersaudara dengan nikmatNya, dan adalah kamu diatas pinggir lubang neraka, lalu Allah melepaskan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatNya kepadamu, mudah-mudahan kamu menerima petunjuk "

Apakah mereka tidak tahu sejarah, atau buat-buat tak tahu, bagaimana berlakunya di Baghdad, terjadi perselisihan yang amat hebat antara oarang-orang yang bermazhab Syafi'i dan Hambali, antara Syi'ah dan ahli Sunnah. Kerana mempersoalkan membaca "Bismillah" ketika sembahyang, sama ada dengan nada keras atau lembut dan disebabkan perselisihan kerna itu telah berlaku peperangan dan pertumpahan darah sesama Islam. Akhirnya rosak kaum Muslimin, jatuhnya kerajaan Islam yang agung.

Pemimpin UMNO telah cuba mengelakkan sejarah ini berulang, dengan keangkuhan mereka biarkanlah...........

1 comment:

Kalau anda sudi komen, silakan, tapi dengan penuh tanggungjawab...... terima kasih di atas komen anda..